Κάνει του κεφαλιού της η κυβέρνηση με το «πράσινο διαβατήριο»

Κομισιόν και ECDC λένε «όχι» σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις των εμβολιασμένων

 

Την επίσημη θέση της Κομισιόν και της προέδρου Φον Ντερ Λάιεν, ότι δεν μπορούμε ως ΕΕ να εισάγουμε διακρίσεις δίνοντας ταξιδιωτικές διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους χωρίς να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε εμβόλια, μετέφερε κατά την ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ. Ο Έρικ Μάμερ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι άλλο θέμα είναι η ύπαρξη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού και άλλο θέμα οι ταξιδιωτικές διευκολύνσεις και τα όποια άλλα δικαιώματα.

Ο ECDC, τάχθηκε σαφώς κατά των ταξιδιωτικών διευκολύνσεων για εμβολιασμένους. Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει: ο ECDC υποστηρίζει «ένα πιστοποιητικό εμβολίου για το COVID-19 για ιατρικούς σκοπούς». «Αυτό δεν είναι το ίδιο με ένα διαβατήριο εμβολίου για το οποίο ο ECDC θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης», ξεκαθαρίζει.

Παρομοίως και ο επίτροπος Τζεντιλόνι περιέγραψε τη θέση της Κομισιόν για το ζήτημα μετά το Eurogroup. H συζήτηση για ταξιδιωτικές διευκολύνσεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι πρόωρη και δεν μπορούν να εισαχθούν διακρίσεις επί των πολιτών πριν τα εμβόλια καταστούν διαθέσιμα σε όλους, δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις πιο πάνω εισηγήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε κατά τη μετάβασή του στο Ισραήλ, ότι ένα τέτοιο πιστοποιητικό, το «πράσινο διαβατήριο», θα απαλλάσσει τους εμβολιασμένους Ισραηλίτες που θα έρθουν στην Κύπρο, από 1η Απριλίου, από την υποχρέωση διενέργειας PCR τεστ. Την ίδια στιγμή, και ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι θα επιδιωχθούν τέτοιου είδους διευκολύνσεις και με άλλες χώρες.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.