«Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις» – Η δήλωση – βόμβα του νέου διοικητή της ΕΥΠ

Η δήλωση – βόμβα του νέου διοικητή της ΕΥΠ επιβεβαιώνει το σκοτεινό σκηνικό των υποκλοπών

 

Με παραδοχές ξεκίνησε χθες η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του ελληνικού κοινοβουλίου για την ακρόαση και διατύπωση γνώμης στο διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, υπό το βάρος των εξελίξεων αυτής της εβδομάδας για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, πέραν των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη, ο κ. Δεμίρης φέρεται να απάντησε: «Έχω τον πλήρη έλεγχο της ΕΥΠ τις τελευταίες 15 μέρες, a priori κανείς δεν εξαιρείται», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για δήλωση – ομολογία του Θ. Δεμίρη πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες ερωτήσεις των βουλευτών, αλλά ο Θ. Δεμίρης δεν προχώρησε σε καμία διευκρίνιση ή διάψευση. Στον αντίποδα, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν μετά το τέλος της συνεδρίασης πως για μια ακόμα φορά μια απόρρητη διαδικασία «κανιβαλίστηκε και διαστρεβλώθηκε».

Νωρίτερα, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Παύλος Πολάκης φέρεται να κατέθεσε αίτημα ώστε να διαβιβαστούν στη Βουλή τα ονόματα και οι υποθέσεις 15.000 προσώπων που φέρονται να έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει το δικαίωμα να εκφράσει γνώμη επί της τοποθέτησης του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Χάρης Καστανίδης, από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση για εκτροπή και στην περίπτωση αλλαγής φρουράς στην ΕΥΠ.

Καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει την πλειοψηφία, εγκρίθηκε πάντως η τοποθέτηση του κ. Δεμίρη (πρέσβης και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών) στην ΕΥΠ, ωστόσο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν επίσης το αίτημα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να συγκληθεί πρώτα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μετά να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Στη συνεδρίαση για την ακρόαση του κ. Δεμίρη παρέστη εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Θυμίζουμε πως ο κ. Γεραπετρίτης στις 29 Ιουλίου έλεγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως δεν παρακολουθείται από την ΕΥΠ κανένας πολιτικός. Κάτι ανάλογο είχε ισχυριστεί και ο παραιτηθείς πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 26 Αυγούστου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις παρακολουθήσεις και τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα συνεδριάσει ξανά η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Αντικείμενο της Εξεταστικής είναι η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy