Κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν απαντά

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Κανείς δεν ξέρει, καμιά επίσημη Αρχή δεν απαντά σε σχέση με το σκάνδαλο που αγγίζει αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά σε λογισμικά υποκλοπών.

Καμία από τις αρμόδιες εθνικές Αρχές δεν ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει συγκεκριμένες πληροφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γι’ αυτό αξιοποιήθηκαν «δημόσια προσβάσιμες πηγές», αναφέρει η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφί Ιν ‘τ Βελντ, εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζει τις καταγγελίες για υποκλοπές στην ΕΕ.

Έστω και στο προσχέδιο αυτό καταγράφονται μια σειρά από ζητήματα, ενώ ένα κεφάλαιο 13 σελίδων αφορά μόνο την Κύπρο, που για ακόμη μια φορά στρέφει τα φώτα πάνω της για σκάνδαλα. Μετά το μέγα σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων που έχει καταρρακώσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, τώρα προστίθεται και το σκάνδαλο με τις υποκλοπές και το ρόλο που έχει σε αυτό η Κύπρος. Τι και αν οι κυβερνώντες παραμένουν σιωπηλοί, η αλήθεια είναι ότι όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για να θεωρήσουμε ότι κάποιοι κάνουν λάθος και δεν βαραίνουν τη χώρα μας τα όσα μας καταλογίζουν.

Ένα πρώτο συμπέρασμα της εξεταστικής επιτροπής, το οποίο η ευρωβουλευτής παρουσίασε στις Βρυξέλλες, είναι ότι «η κατάχρηση λογισμικού αποτελεί πανευρωπαϊκό σκάνδαλο» και ότι «κράτη-μέλη έχουν χρησιμοποιήσει το λογισμικό υποκλοπών εναντίον πολιτών τους για πολιτικούς λόγους και για να καλύψουν υποθέσεις διαφθοράς και εγκληματικές δραστηριότητες».

«Κύπρος και Βουλγαρία είναι κόμβοι εξαγωγών, η Ιρλανδία προσφέρει ελκυστικούς φορολογικούς όρους, ενώ το Λουξεμβούργο αποτελεί κέντρο χρηματοδότησης για πολλούς “παίκτες” της αγοράς», αναφέρει. Η ετήσια συνάντηση των «πρωταγωνιστών», το αποκαλούμενο Wiretapper’s ball, γίνεται κάθε χρόνο στην Πράγα, ενώ η Μάλτα αποτελεί προνομιακό χώρο διαμονής τους.

Αναφορές γίνονται και για την ισραηλινή εταιρεία NSO, κατασκευάστρια του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus, μια εταιρεία που είναι παρούσα στην Κύπρο και στη Βουλγαρία αλλά διεκπεραιώνει τις οικονομικές της δραστηριότητες μέσω Λουξεμβούργου.

Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, την πειραματική χρήση των εν λόγω τεχνολογιών της εταιρείας WiSpear του Ταλ Ντιλιάν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς και τη μη δίωξη προσώπων για την υπόθεση και την επιβολή μόνο ενός διοικητικού προστίμου.

Για όλα αυτά δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από πλευράς κυβέρνησης, αντίθετα κάθε μέρα προστίθενται νέα ερωτήματα.

Και αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι για να κρύψουν, άραγε γιατί η Εισαγγελία επιμένει να μη δίνει στη δημοσιότητα το πόρισμα Ηλία Στεφάνου για το μαύρο βαν; Γιατί επέλεξαν να μη δώσουν το πόρισμα ούτε στην επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου που ήρθε στην Κύπρο για το σκοπό αυτό;

Δυστυχώς, οι σκιές που αιωρούνται είναι πολύ βαριές για τη χώρα μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy