Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το έγκλημα στην Ορούντα

Απορρίπτονται απόβλητα των χοιροστασίων σε χωράφια και αυλάκια

Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την τεράστια καταστροφή που συντελείται εις βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της Ορούντας, ενώ κανένα από τα χοιροστάσια δεν λειτουργεί υπό πλήρη νομιμότητα.

Το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών κατά τη χθεσινή συνεδρία της στην οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν τα αρμόδια τμήματα του κράτους, ο κοινοτάρχης και η ομάδα πρωτοβουλίας ενάντια στην επαναλειτουργία των χοιροστασίων στην κοινότητα της Ορούντας. Να σημειωθεί ότι οι περιβαλλοντικές πτυχές απασχολούν ήδη την Επιτροπή Περιβάλλοντος. Κατά την παρέμβασή της η Ομάδα Πρωτοβουλίας σημείωσε ότι το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στη μη εφαρμογή των νόμων, σημειώνοντας ότι συνολικά στην περιοχή παραβιάζονται 15 νόμοι.

Επιπρόσθετα καταγγέλθηκε το γεγονός ότι απορρίπτονται τα απόβλητα των χοιροστασίων μέσα σε γεωργική γη και αυλάκια, ενώ βρίσκονται σε περιοχή που δεν επιτρέπεται και η δυσοσμία που εκπέμπουν είναι αφόρητη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, όπως ανέφερε η Ομάδα, έχει τοποθετηθεί υπόγεια λάστιχο μήκους 5 χιλιομέτρων το οποίο μεταφέρει τα λύματα από τα χοιροστάσια της Ορούντας στο βιολογικό σταθμό Cypra, ο οποίος βρίσκεται στην Κάτω Μονή. Η τοποθέτηση έγινε χωρίς καμία άδεια, ενώ κανένα κυβερνητικό τμήμα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη επίλυσης του ζητήματος.

Ούτε ο κοινοτάρχης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είναι ιδιοκτήτης ενός από τα υποστατικά. Επιπρόσθετα η ομάδα έχει καταγγείλει ότι στο ενδιάμεσο της απόστασης του λάστιχου βρέθηκαν γεμάτες δεξαμενές αποβλήτων σε χοιροστάσιο το οποίο δεν λειτουργεί για πάνω από 5 χρόνια.

Ένα άλλο ζήτημα που εγείρεται είναι το κατά πόσο μπορεί να αντεπεξέλθει η Cypra αφού κατασκευάστηκε για να καλύπτει 2 εργοστάσια ενώ τώρα αποστέλλουν τα απόβλητά τους πέντε. Το Τμήμα Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η σχετική μελέτη που έγινε δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων τόσο με τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, όσο και με τις οσμές. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι το μέγιστο ποσό εξωδίκου που μπορεί να εκδώσει για παρανομίες είναι οι τέσσερις χιλιάδες, κάτι το οποίο έπραξε περίπου 3 φορές σε κάθε χοιροστάσιο. Το γεγονός αυτό εξόργισε τους βουλευτές οι οποίοι διερωτήθηκαν γιατί δεν εκδίδεται επί καθημερινής βάσης εξώδικο, ώστε να το νιώσουν οι παρανομούντες.

Μάλιστα η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, ζήτησε από το Τμήμα να στείλει αναλυτικά πόσες φορές εξέδωσε εξώδικα, για ποια χοιροστάσια, σε ποιες περιπτώσεις και με ποιο ποσό. Για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα θα πρέπει να δημιουργηθεί σχέδιο μετακίνησης των μονάδων, ωστόσο μέχρι τότε θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά οι νόμοι, σημείωσαν οι βουλευτές.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει σχέδιο μετακίνησης των μονάδων από την περιοχή, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα το έχει έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου για να εφαρμοστεί από το 2020, αφού για το παρόν διάστημα δεν υπάρχουν κονδύλια. Παρ’ όλα ταύτα, όπως σημείωσε, δεν θα είναι υποχρεωτικό το σχέδιο. Σε δηλώσεις της η Ελένη Μαύρου ανέφερε ότι «το γεγονός ότι, όπως παραδέχτηκαν οι αρμόδιες Αρχές, λειτουργεί ένας αριθμός χοιροστασίων παράνομα απορρίπτοντας λύματα παντού, σε δρόμους, ρυάκια και γεωργικά τεμάχια, είναι απαράδεκτο».

Προβληματικό χαρακτήρισε επίσης, το γεγονός ότι αρμόδια τμήματα όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος εμφανίστηκαν ελαστικά απέναντι σε αυτές τις περιπτώσεις. Για το ΑΚΕΛ, σημείωσε, προέχει η υγεία των κατοίκων, για αυτό θα επανέλθει. Η μη ύπαρξη σχεδίου μετακίνησης των εργοστασίων και κατεδάφισής τους από το συγκεκριμένο χώρο, δεν αποτελεί δικαιολογία για την μη εφαρμογή των νόμων, υπέδειξε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy