Κανένας ρατσισμός μέσα στα σχολεία 

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Τα όσα διαδραματίζονται μέσα στα σχολεία μας με ρατσιστικές συμπεριφορές που στοχοποιούν μαθητές είναι ανησυχητικά, την ίδια ώρα όμως δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι και τα σχολεία είναι η μικρογραφία της κοινωνίας. Όσα κακά συμβαίνουν έξω γίνονται και μέσα στα σχολεία. Έτσι λοιπόν οι παιδαγωγοί έχουν μια παραπάνω ευθύνη, ιδιαίτερα για όλα εκείνα τα παιδιά που δεν έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον. Έχουν μια παραπάνω ευθύνη να δώσουν εφόδια για να μπορέσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τη ζούγκλα που τους περιμένει έξω. Όταν λοιπόν το ρόλο αυτό ορισμένοι τον καταχράζονται και δεν τον εκτιμούν, δεν έχουν θέση μέσα στα σχολεία. Γιατί ο παιδαγωγός δεν είναι να σου μάθει μόνο πώς να λύσεις μια μαθηματική πράξη ή να γράφεις σωστά. Παιδαγωγός είναι αυτός που θα μιλήσει για τις προκλήσεις του σήμερα, θα κατανοήσει τον έφηβο που έχει απέναντί του, θα αφουγκραστεί ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά, θα παρέμβει όταν είναι αναγκαίο, αλλά θα δίνει και χώρο στον άλλο να αναπνέει, να σκέφτεται, να εκφράζεται.

Το αν ορισμένοι θέλουν να χρησιμοποιούν τις θέσεις εξουσίας που έχουν για να προκαλούν παραπάνω προβλήματα, να γίνονται κάθε χρόνο πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, να σκορπίζουν τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, τότε πρέπει να μπει ένα φρένο. Ευθύνη βέβαια έχουν και οι προϊστάμενοι που ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές. Που αντί να σπεύσουν να διερευνήσουν τέτοια φαινόμενα, σπεύδουν με δικαιολογίες να τα συγκαλύπτουν.

Η μέρα αποφοίτησης των παιδιών είναι μια μέρα χαράς για τα ίδια και τις οικογένειές τους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αμαυρώνεται.

Πού καταντήσαμε! Γιατί περί κατάντιας πρόκειται σε τελετές αποφοίτησης να χρειάζεται η παρέμβαση της Αστυνομίας ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Πού καταντήσαμε! Αντί παιδιά να πάρουν το απολυτήριό τους, να τους το αρνιούνται λόγω κουρέματος, θρησκείας, χρώματος του δέρματός τους.

Την ίδια ώρα, κατακλυσμός στο διαδίκτυο από την είδηση για έναν νεαρό Ιρανό, τον Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί, που βγήκε δεύτερος στο σχολείο του στη Θετική Κατεύθυνση γράφοντας Μαθηματικά 20, Φυσική 20, Χημεία 19,5 και Έκθεση 13,5.

Όπως λέει ο ίδιος στα ΜΜΕ, στην Ελλάδα έφτασε με τους γονείς του πριν από τρία χρόνια.

Μαζί με τους γονείς του και τον μικρό του αδελφό, μαθητή φέτος της Γ’ Γυμνασίου, πέρασαν από την Τουρκία στη Λέσβο. Πρώτα βρέθηκαν στο ΚΥΤ της Μόριας και από εκεί στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Εδώ και λίγους μήνες έχουν πάρει τα χαρτιά τους και ζουν κανονικά, όπως λένε, με τον νεαρό μετανάστη πλέον να μπορεί να ελπίζει για μια θέση στο Πανεπιστήμιο που τόσο επιθυμεί και που χωρίς τη συμβολή των δασκάλων του δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy