Κάνουν λόγο για bullying οι ΠΙ από τους ασθενείς για την εισαγωγή οικονομικών κριτηρίων στα παραπεμπτικά

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η αλλαγή στα κριτήρια και συγκεκριμένα η εισαγωγή οικονομικών κριτηρίων που έθεσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας σε ότι αφορά την έκδοση παραπεμπτικών, με τους προσωπικούς ιατρούς να κάνουν λόγο για bullying, τον ΟΑΥ να συστήνει υπομονή και τους ασθενείς να τάσσονται εναντίον των οριζόντιων περιορισμών.

Μιλώντας στον Άστρα ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι χρειάζεται χρόνος ώστε να προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα. Είπε ότι παρατηρήθηκε πως υπήρχε πίεση από τους δικαιούχους προς τους προσωπικούς ιατρούς για να δίνουν παραπεμπτικά, λέγοντας επίσης ότι ασθενείς απειλούσαν ότι θα αλλάξουν προσωπικό ιατρό. Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις σε ότι αφορά την ταλαιπωρία που υφίστανται οι χρόνιοι ασθενείς, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι διαχωρίζονται σιγά -σιγά στο σύστημα οι ασθενείς με ειδικά μητρώα ώστε να εφαρμόζονται ειδικές πολιτικές και να τους δίνεται απευθείας πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των προσωπικών γιατρών Ανδρέας Πολυνείκης ανέφερε ότι οι γιατροί δέχονται bullying από ασθενείς, λέγοντας ότι πολλές φορές βρίσκονται έξω από γραφεία ειδικών γιατρών και απαιτούν την έκδοση παραπεμπτικού. Σημείωσε πως βρίσκονται σε επαφή με τον ΟΑΥ, ζητώντας να αφαιρεθεί το οικονομικό κίνητρο και να εισαχθούν κίνητρα, όπως η πρόληψη των χρόνιων ασθενών. Παραδέχθηκε πάντως ότι κάποιοι γιατροί με την εισαγωγή των οικονομικών κριτηρίων, αρνήθηκαν παραπεμπτικά που δεν ήταν απαραίτητα. Ωστόσο τόνισε και καθησύχασε ότι δεν πρόκειται ένας γιατρός να αρνηθεί σε ασθενή ένα παραπεμπτικό που χρειάζεται.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Μάριος Κουλούμας επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί η κατάλληλη κουλτούρα και να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ ασθενή και γιατρού. Σημείωσε πως δεν είναι ορθό να ζητά ο ασθενής από μόνος του παραπεμπτικά, τονίζοντας ωστόσο ότι ένας γιατρός όταν χρειάζεται να εκδώσει παραπεμπτικό δεν μπορεί να επικαλείται το οτιδήποτε και να μην το κάνει. Ανέφερε ότι απουσιάζει ο έλεγχος εντός του συστήματος, λέγοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενημερωτικό εγχειρίδιο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy