Καντάρα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες μετά τις αναζωπυρώσεις

Θα συνδράμουν και σήμερα τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας

 

Και σήμερα θα συνδράμουν τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας, αλλά και από το Ισραήλ, στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στα κατεχόμενα, ενώ τ/κ ΜΜΕ μετέδωσαν το βράδυ της Πέμπτης πως υπήρξε αργά χθες το απόγευμα αναζωπύρωση στα μέτωπα κοντά στο χωριό Καντάρα και στην Ακανθού.

Χθες η Δημοκρατία, ανταποκρινόμενη θετικά στο αίτημα της τ/κ πλευράς μέσω των ΗΕ, έστειλε δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Τα δύο ισραηλινά αεροπλάνα ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες λίγο πριν τις 3 το απόγευμα της Πέμπτης.


Από αέρος συνέβαλαν 11 συνολικά πτητικά μέσα: τα τρία της Δημοκρατίας, δύο από το Ισραήλ, πέντε από την Τουρκία -δύο αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα- και ένα ελικόπτερο των Βάσεων.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης και ενόψει του τερματισμού των προσπαθειών από αέρος, ο «έπαρχος» Τρικώμου, Ερτουγρούλ Τοροσλού, με γραπτή του δήλωση ζήτησε από όλους όσοι έχουν βυτιοφόρα με νερό να συγκεντρωθούν στο κέντρο κρίσεως που είχε στηθεί μεταξύ των χωριών Φλαμούδι και Άρδανα.

Ο κ. Τοροσλού είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες στα μέτωπα κοντά στο Φλαμούδι και την Ακανθού, εκεί όπου σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ υπάρχει αναζωπύρωση.


Πάντως, σε σχέση με την Τετάρτη το βράδυ, είπε, η κατάσταση ήταν καλύτερη, ωστόσο η κατεύθυνση του αέρα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Εξάλλου, διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε πως η ΚΔ είναι έτοιμη να στείλει και επίγειες δυνάμεις, αν της ζητηθεί, λέγοντας ότι από την Τετάρτη είχε εκφραστεί η ετοιμότητά της.

«Αν μας το ζητούσαν θα το πράτταμε. Όσο και να βοηθούν τα πτητικά μέσα χρειάζονται και οι επίγειες δυνάμεις. Αν δεν επιχειρήσουν επίγειες δυνάμεις, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί η πυρκαγιά. Δεν σβήνει μόνο από τα πτητικά μέσα», είπε.


Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τον «υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και φυσικών πόρων», Ντουρσούν Ογούζ, χθες έφτασαν αεροσκάφη και από την Τουρκία, η οποία δίνει τη δική της ξεχωριστή μάχη με μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα νοτιοδυτικά παράλια της χώρας.

Δύο χωριά, το Φλαμούδι και τα Άρδανα, εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης στα κατεχόμενα για λόγους ασφαλείας, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει πολύ κοντά σε κάποια σπίτια. Ο «κοινοτάρχης» στο Φλαμούδι δήλωσε, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, ότι οι φλόγες ήταν μόλις 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού νοτίως.

Οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στον κατεχόμενο Δαυλό, ενώ ο τ/κ σύνδεσμος ξενοδόχων ανακοίνωσε ότι εάν χρειαστεί θα φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής σε καταλύματα που έχουν μέλη τους.


Σύμφωνα με τον «υπουργό γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ, πάνω από 10.000 στρέμματα είχαν καεί μέχρι την Πέμπτη το βράδυ. Δυστυχώς, το μέτωπο έχει επεκταθεί, ανέφερε ο κ. Ογούζ, λέγοντας πως δεν γνωρίζουν ακριβώς την έκταση που έχει η πυρκαγιά.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 14:00 ο σύνδεσμος Τ/κ βιολόγων θα πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το «προεδρικό» γιατί θεωρεί ότι «δεν λήφθηκαν τα μέτρα που έπρεπε στο χρόνο που έπρεπε» και πως όσοι διοικούν δεν έχουν πάρει τα μαθήματα που έπρεπε από παρόμοιες καταστροφές του παρελθόντος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.