«Καπέλο» 2.500 ευρώ στα νέα δάνεια – Στον πάγο η αγορά ακινήτων και φόβοι για αύξηση των ΜΕΔ

Ασήκωτα βάρη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φέρνει η επικείμενη νέα αύξηση επιτοκίων, η οποία αναμένεται να επιβληθεί σύντομα από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης δανείων, λόγω της πρόσφατης απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αύξηση αναμένεται να επηρεάσει το 75% των υφιστάμενων δανείων, αφού είναι συνδεδεμένα με κυμαινόμενο επιτόκιο, και ιδιαίτερα τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς θα αυξηθούν οι ανάγκες όσον αφορά τις δόσεις για την εξυπηρέτησή τους.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας πηγή από το χώρο των τραπεζών, η επίπτωση στην πραγματική οικονομία αναμένεται να ανέλθει στα 330 εκατ. ευρώ, αφού θα μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση θα συρρικνωθεί η καταναλωτική τους δύναμη και οι δυνατότητές τους για επενδύσεις.

Σοβαρές επιπτώσεις θα έχουν όμως και οι νέοι δανειολήπτες, αφού τα επιτόκια θα αυξηθούν σταδιακά κατά τουλάχιστον 1,25% (0,5% λόγω της απόφασης της ΕΚΤ τον Ιούλιο και επιπλέον 0,75 λόγω της πρόσφατης νέας αύξησης της ΕΚΤ), χωρίς να αποκλείεται να επιβληθούν περαιτέρω αυξήσεις λόγω της αβεβαιότητας η οποία επικρατεί ένεκα της κρίσης και του συνεπακόλουθου αυξημένου ρίσκου που έχουν οι τράπεζες.

Ενδεικτικά για ένα στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ, η επίπτωση από την αύξηση του επιτοκίου κατά 1,25% είναι 2,5 χιλ. ευρώ «καπέλο» το χρόνο για εξυπηρέτηση μόνο των τόκων.

Μπαράζ αυξήσεων

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μπαράζ αυξήσεων στα επιτόκια από τις τράπεζες. Ενδεικτικά -με βάση στοιχεία της ΕΚΤ- τον Ιανουάριο το επιτόκιο για νέα στεγαστικά δάνεια κυμαινόταν στην Κύπρο στο 2,07%, ενώ μέχρι τον Ιούνιο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) έφτασε στο 2,31%. Μάλιστα, η Κύπρος είναι από τις πιο ακριβές χώρες της ευρωζώνης, αφού ο μέσος όρος είναι μόλις 1,94%. Δηλαδή για ένα δάνειο €200 χιλ. τα κυπριακά νοικοκυριά πληρώνουν ήδη «καπέλο» €740. Το ίδιο δύσκολη είναι η κατάσταση και στις επιχειρήσεις, αφού το επιτόκιο στην Κύπρο κυμαίνεται στο 2,95%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 1,82%. Δηλαδή για ένα δάνειο €200 χιλ. οι κυπριακές επιχειρήσεις πληρώνουν ήδη «καπέλο» €2.260.

 

Στον πάγο η αγορά ακινήτων και φόβοι για αύξηση των ΜΕΔ

Η αύξηση των επιτοκίων βάζει στον πάγο την αγορά ακινήτων, ενώ παράλληλα εντείνει την ανησυχία για νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Κεντρική Τράπεζα επεσήμανε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά «αναβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια» και «μειώνουν τις δαπάνες τους για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών». Επεσήμανε επίσης ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες για την παραχώρηση δανείων ήδη έγιναν πιο αυστηροί και αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί στο άμεσο μέλλον.

Ακόμη, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι «πιθανή αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, αφού τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια είναι συνδεδεµένα µε κυµαινόµενο επιτόκιο

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.