«Καπέλο» 840 ευρώ τόκοι στα νέα στεγαστικά – Μπαράζ αυξήσεων

Κλειστές πόρτες στη χρηματοδότηση για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Νέες μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού, αλλά και αποκλεισμό χιλιάδων νοικοκυριών και μικρομεσαίων από πηγές χρηματοδότησης, δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Στα νοικοκυριά το επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε τον Αύγουστο για έκτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο 2,56% σε σύγκριση με 2,14% τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ, τα νοικοκυριά καλούνται πλέον να πληρώνουν 840 ευρώ περισσότερα σε τόκους κάθε χρόνο. Σημειώνεται μάλιστα ότι τα στοιχεία δείχνουν πως επιβλήθηκαν σημαντικές αυξήσεις και στις συναφείς επιβαρύνσεις τις οποίες χρεώνουν οι τράπεζες (π.χ. για το κόστος έρευνας, διαχείρισης, κατάρτισης εγγράφων, εγγυήσεων κ.λπ.), αφού το Συνολικό Ετήσιο Ποσοστό Επιβάρυνσης (ΣΕΠΕ) έφτασε στο 2,96%. Επίσης, στα καταναλωτικά δάνεια το επιτόκιο εκτοξεύτηκε στο 3,36%, ενώ το ΣΕΠΕ διαμορφώθηκε στο 4,40%. Ακόμη, στις τραπεζικές υπεραναλήψεις των νοικοκυριών το επιτόκιο έφτασε στο 3,90% και τα λοιπά δάνεια στο 2,73%. Επιπρόσθετα, σημειώθηκε σημαντική μείωση της ροής δανείων. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν μείωση στα 79,2 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 83,2 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα νέα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν στα 12,3 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 14,6 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στις επιχειρήσεις το επιτόκιο στα δάνεια για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε τον Αύγουστο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο 3.85% σε σύγκριση με 3.14% τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να πληρώνουν 1.420 ευρώ περισσότερα σε τόκους κάθε χρόνο. Επίσης, το επιτόκιο για τραπεζικές υπεραναλήψεις έφτασε στο 3,39%, ενώ το επιτόκιο στα δάνεια για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ έφτασε στο 3.11%.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παρατηρείται και στις επιχειρήσεις το φαινόμενο της μεγάλης μείωσης στη ροή δανείων. Ενδεικτικά, τα νέα δάνεια προς εταιρείες για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ σημείωσαν μείωση στα 30,7 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 41,3 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα νέα δάνεια για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ κατέγραψαν μείωση στα 132,3 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 153,2 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενώ όσοι έχουν τη χρυσοπληρώνουν.

 

Μπαράζ αυξήσεων
Στα νοικοκυριά το επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε τον Αύγουστο για έκτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο 2,56% σε σύγκριση με 2,14% τον Φεβρουάριο. Επίσης, επιβλήθηκαν σημαντικές αυξήσεις και στις συναφείς επιβαρύνσεις τις οποίες χρεώνουν οι τράπεζες (π.χ. για το κόστος έρευνας, διαχείρισης, κατάρτισης εγγράφων, εγγυήσεων κ.λπ.), αφού το Συνολικό Ετήσιο Ποσοστό Επιβάρυνσης έφτασε στο 2,96%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy