«Κάποιοι δεν επιθυμούν επαναπροσέγγιση & υπεκφεύγουν»

Επικρίσεις κατά του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου για την σπουδή του να αποστείλει νομικίστικου περιεχομένου ερωτήματα στην Ελεγκτική Υπηρεσία σχετικά με τη θεατρική παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας ισχυρίστηκε ότι τέτοιες εκδηλώσεις εξοικειώνουν την ε/κ κοινότητα με την κατοχή.

Τα ερωτήματα που απέστειλε στον Γενικό Ελεγκτή σχετικά με την παράσταση Αντιγόνη είναι ουσιαστικά και όχι ρητορικά, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κάποιοι νόμισαν ότι θα σκοράρουν με νομικά ζητήματα και ότι έπιασαν λαυράκι είπε ο κ. Νεοφύτου υπενθυμίζοντας πως εδώ και χρόνια αναστηλώνονται μνημεία στα κατεχόμενα χωρίς καμία έγκριση του τμήματος Αρχαιοτήτων γιατί απλά δεν ασκούμε διοίκηση στα υπό κατοχή εδάφη μας.

Εάν, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, θεωρούν παράνομη την παράσταση, τότε είναι παράνομη και η αναστήλωση του Αποστόλου Ανδρέα και άλλων μνημείων.

Διερωτήθηκε επίσης εάν τα αυτοκίνητα των Τ/κ παίρνουν άδεια από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για να κυκλοφορούν στις ελεύθερες περιοχές. «Να στείλουμε επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή για να ασκήσει έλεγχο;», διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου.

Είπε ακόμη ότι αυτοί που αντιδρούν, νομικοποιούν ένα πολιτικό ζήτημα.

4000 κόσμος στη Σαλαμίνα έστειλαν μήνυμα ότι αυτή η χώρα μας ανήκει και θέλουμε να συμβιώσουμε ειρηνικά. Την ίδια ώρα, σημείωσε, 40 άνθρωποι τα έβαζαν με την Ελλάδα, το μοναδικό ανιδιοτελή στήριγμα της Κύπρου.

Υπεκφυγή η επιστολή στην Ελεγκτική Υπηρεσία

Συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι εφευρίσκουν νομικίστικες αιτιάσεις για να αποτρέψουν κοινές εκδηλώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Σχολιάζοντας την επιστολή του προέδρου του ΔΗΚΟ προς τον Γενικό Ελεγκτή σχετικά με τη νομιμότητα της παράστασης Αντιγόνη στην κατεχόμενη Σαλαμίνα, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι προκαλούν προβληματισμό οι σκοπιμότητες κάποιων.

Οσοι διαφωνούσαν με την παράσταση προσπάθησαν να αποτρέψουν τον κόσμο να πάει, πράγμα που δεν επιτεύχθηκε, είπε, προσθέτοντας ότι εκ των υστέρων και αφού τελείωσαν οι αιτιάσεις περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, θυμήθηκαν τον Γενικό Ελεγκτή και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Αυτό αποτελεί υπεκφυγή τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, προσθέτοντας ότι αυτοί που αντιδρούν, στην ουσία διαφωνούν με τις εκδηλώσεις επαναπροσέγγισης.

Εφευρίσκουν νομικισμούς, εημείωσε, για να προσπαθήσουν να πλήξουν αυτές τις προσπάθειες.

Υπενθύμισε επίσης ότι στην τελευταία κοινή εκδήλωση Ε/κ και Τ/κ στην Πράσινη Γραμμή όπου δεν υπήρχαν τέτοια ζητήματα, δεν υπήρχαν εκπρόσωποι αυτών που αντιδρούν.

«Τέτοιες εκδηλώσεις κοινωνικοποιούν την κατοχή», διατείνεται ο Γ. Λιλλήκας

Εάν το Κυπριακό ήταν δικοινοτικό ζήτημα θα βοηθούσαν εκδηλώσεις όπως η παράσταση της Αντιγόνης.

Ωστόσο από την ώρα που είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής και η Τουρκία επιδιώκει αναβάθμιση του ψευδοκράτους, τέτοιου είδους εκδηλώσεις κοινωνικοποιούν την κατοχή, ανέφερε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ανέφερε ότι τέτοιες εκδηλώσεις εξωθούν τους πολίτες στην εξοικείωση της κατοχή και τη σχέση καλής γειτονίας.

Διερωτήθηκε τι θα πει το κράτος αν έρθει μια κρατική ορχήστρα άλλης χώρας για συναυλία στην Κερύνεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy