Καπνός έγιναν τα εμβόλια της Γρίπης – Πότε αναμένεται η νέα παρτίδα


Τα εμβόλια γρίπης που απέμειναν στα ιδιωτικά φαρμακεία είναι από ελάχιστα έως καθόλου, δήλωσε η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια είχαν διανεμηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΥ επιμένει ότι τα εμβόλια που παραγγέλθηκαν είναι αρκετά.

Η έγκαιρη πληροφόρηση του κόσμου πως θα εμβολιαζόταν προκάλεσε πανικό ανέφερε η κα. Πιέρα και τόνισε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου διατέθηκαν για τον ιδιωτικό τομέα 25.000 εμβόλια τα οποία «εξαφανίστηκαν» σε χρόνο μηδέν.

Σημείωσε ότι ο τρόπος που γίνεται ο εμβολιασμός δεν είναι τόσο φιλικός και εύκολος, γιατί δεν γίνεται πλέον μέσω φαρμακείων. Χαρακτήρισε επίσης παράδοξο το γεγονός ότι δε διατίθενται τα εμβόλια από το φαρμακείο της γειτονιάς αλλά μέσω προσωπικών ιατρών και νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μπάχαλο.

Η κ. Πιέρα είπε ακόμα ότι λείπει η προσβασιμότητα του ηλικιωμένου για να εμβολιαστεί και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου οι φαρμακοποιοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν εμβολιασμούς ακόμα και στους χώρους στάθμευσης για διευκόλυνση των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Δόθηκαν πολύ λίγα εμβόλια για την γρίπη για να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες ανέφερε ο πρόεδρος των προσωπικών ιατρών Ανδρέας Πολυνείκης.
Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι όσα εμβόλια τους δόθηκαν, προσπαθούν να τα διαθέσουν στους πολίτες που ανήκουν κυρίως στις ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια στους υπόλοιπους πολίτες.
Αναφέρθηκε και σε παράδειγμα 90χρονου ο οποίος είπε στον γιατρό να εμβολιαστεί πρώτα η γυναίκα του και μετά αν υπάρχει διαθεσιμότητα να εμβολιαστεί ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Πολυνείκης είπε ότι καθημερινά πρέπει να υπενθυμίζεται στους πολίτες ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας γιατί ο ιός είναι αόρατος. Επίσης, είπε ότι οι ασυμπτωματικοί είναι κυρίως οι νέοι που όπως είπε είναι «αντάρτες» και δεν υπακούουν τόσο εύκολα στις οδηγίες. Υπέδειξε ότι αν δεν φοβηθούν οι πολίτες και δεν ληφθούν όλα τα μέτρα, τότε θα χειροτερέψει η κατάσταση.

Καθυστερήσεις λόγω πανδημίας

Υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδώσεις εμβολίων για την γρίπη σε όλες τις χώρες, λόγω της παγκόσμιας ζήτησης και ελέω κορωνοϊού, ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ η Μαργαρίτα Κυριάκου είπε ότι τα εμβόλια είχαν παραγγελθεί έγκαιρα από τον Φεβρουάριο προσθέτοντας ότι φέτος παραγγέλθηκαν 65% περισσότερα εμβόλια. Όπως είπε, πέρσι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέλαβε γύρω στις 79 χιλιάδες και φέτος ο συνολικός αριθμός θα είναι 135.000. Πρόσθεσε ότι οι ποσότητες δίνονται τμηματικά.
Η κ. Κυριάκου υπέδειξε ότι θα πρέπει να γίνει σωστή κατανομή και να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης είπε ότι το Υπουργείο αναμένει να έρθει αναμένεται η επόμενη παρτίδα εμβολίων.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News