Κάποιες κυβερνήσεις θωρακίζουν τους καταναλωτές και κάποιες άλλες τους ξεβρακώνουν..

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

«Δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα», «Δεν βρίσκονται κοντά στην κοινωνία», «Λαϊκίζουν»… Αυτές είναι μόνο μερικές από τις απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση απαντώντας κατά διαστήματα στις καταγγελίες και υποδείξεις για το ότι η κοινωνία υποφέρει με τις απανωτές αυξήσεις, την ακρίβεια, αλλά και λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν για να ανασάνουν τα νοικοκυριά.

Οι υποδείξεις του τύπου «όλα βαίνουν καλώς και η κριτική που ασκείται έχει να κάνει με μικροπολιτικές σκοπιμότητες», καταδεικνύουν περίτρανα ότι είναι άλλοι που ζουν στο κόσμο τους και πιο συγκεκριμένα συναναστρέφονται μόνο με άτομα της κοινωνίας των λίγων και προνομιούχων. Γιατί εάν συναναστρέφονταν και με την κοινωνία των πολλών, θα γνώριζαν ότι η κριτική που ασκείται απλά καταγράφει τις αλήθειες της καθημερινότητας και δεν έχει να κάνει ούτε με λαϊκισμό ούτε με οτιδήποτε άλλο.

Για παράδειγμα, ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους φοιτητές και τις οικογένειές τους είναι η εξεύρεση φοιτητικής στέγης από τη μια και φυσικά τα πολύ ψηλά ενοίκια από την άλλη, ένα θέμα που δεν είναι σημερινό, παρ’ όλα αυτά δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα κάτω από μια ενιαία στεγαστική πολιτική.

Η λύση που πρότεινε ο υποψήφιος για την προεδρία και πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για χρησιμοποίηση τουλάχιστο στη Λεμεσό ξενοδοχειακών μονάδων, ακούγεται πολύ ωραία. Άλλωστε από αυτή θα επωφεληθούν και ξενοδόχοι και φοιτητές. Όμως διερωτόμαστε γιατί θα έπρεπε να μπούμε σε προεκλογική περίοδο για να ακούσουμε αυτή τη λύση, αφού το πρόβλημα υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια και κατά δεύτερο, γιατί δεν προχωρούν με μια μόνιμη απόφαση, να αγοράσει, για παράδειγμα, το κράτος κάποια ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν και να τα μετατρέψει σε φοιτητικές εστίες…

Επίσης, θα μπορούσε η κυβέρνηση να λάβει κι άλλα μέτρα για να μειωθεί το κόστος με την τιμή των καυσίμων, έτσι ώστε οι φοιτητές, που άλλα χρόνια πηγαινοέρχονταν στους χώρους σπουδών τους, να μπορούσαν να πράξουν το ίδιο και φέτος. Γιατί το πρόβλημα δεν έχει μόνο μια πτυχή, αλλά πολλές, όμως έχουν όλες να κάνουν με τον ίδιο παρονομαστή. Την ακρίβεια!

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ΑΚΕΛ πρωτοστάτησε για να ψηφιστούν νομοθεσίες από τη Βουλή, όπως η μείωση των φόρων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα. Ωστόσο η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ έχουν απορρίψει όλες τις προτάσεις και έχουν στήσει μπλόκο για μη εφαρμογή των νομοθεσιών της Βουλής.

Ας μην ξεχνάμε τα όσα μας είπαν οι κυβερνώντες όλο αυτό το διάστημα για το πλαφόν στις τιμές στα καύσιμα ή στο ρεύμα, αλλά και την εισήγηση να ζητήσουν εξαιρέσεις από την Ε.Ε.

Και όλα αυτά την ώρα που ακόμη μια χώρα προχωράει ένα βήμα παρακάτω. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Ολλανδίας πρόκειται να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για τα συμβόλαια από την Πρωτοχρονιά του 2023, προκειμένου να θωρακίσει τους καταναλωτές απέναντι στην άνοδο των τιμών στην ενέργεια. Βλέπετε, κάποιες κυβερνήσεις θωρακίζουν τους καταναλωτές και κάποιες άλλες τους ξεβρακώνουν…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy