Κάποιοι εργοδότες προσπαθούν να μην καταβάλουν τον 13ο μισθό – Πως αντιδρούν οι εργοδοτικές οργανώσεις

Αποτελεί θέμα αρχής να μην φορτώνονται μόνο οι εργαζόμενοι το κόστος οποιασδήποτε κρίσης, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο γγ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, σχολιάζοντας το θέμα της καταβολής του 13ου μισθού και της προσπάθειας από κάποιους εργοδότες να μην τον καταβάλουν.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, το συνδικαλιστικό κίνημα είναι έτοιμο να συζητήσει πρακτικές λύσεις που θα διευκολύνουν τους εργοδότες που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων τους και που ταυτόχρονα θα ωφελήσουν τους εργαζόμενους.

Ο κύριος Κυρίτσης είπε επίσης ότι κατά τη συνάντηση με την υπουργό εργασίας την ερχόμενη Τρίτη η ΠΕΟ θα ζητήσει επιπρόσθετα θαρραλέα μέτρα, με στόχο να μην μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, ενώ θα  θέσει και το θέμα των εργαζομένων οι οποίοι εδώ και πάρα πολλούς μήνες μένουν χωρίς εργασία. Στόχος των προτάσεων, είπε, να μην επηρεαστεί η κοινωνική συνοχή, αλλά και να μην μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς εισόδημα.

Ο 13ος μισθός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ετήσιου μισθού αλλά τις τελευταίες μέρες καταβάλλεται μια προσπάθεια από την εργοδοτική πλευρά να διαφοροποιηθεί αυτή η υποχρέωση και ιδιαίτερα από επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί από την παρούσα κρίση, επισήμανε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.

Δεν γίνεται αποδεκτή, είπε, αλλοίωση της υποχρέωσης αυτής καθώς μονομερής παρέμβαση στους μισθούς των εργαζομένων αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ο κύριος Μάτσας κατήγγειλε επίσης ότι κάποιοι εργοδότες επιχειρούν να πείσουν εργαζόμενους να υπογράψουν ότι συναινούν σε αποκοπή είτε του μισθού τους, είτε του 13ου.

Είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη οι κοινωνικοί εταίροι θα συναντηθούν με την υπουργό εργασίας για να συζητηθούν γενικότερα θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις σε συνάρτηση με τα νέα μέτρα περιορισμού που έχουν ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με τον κύριο Μάτσα θα αναδειχθεί η ανάγκη πιο στοχευμένης στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στη βάση των νέων περιοριστικών μέτρων που αφορούν την απασχόληση.

Είναι αναμενόμενο ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις που αφορούν τους περιορισμούς στην επιχειηματικότητα, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός διευθυντής του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.

Την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι η κατάσταση με τον ΚΟΒΙΤ 19  επέβαλε επιπρόσθετα μέτρα και σημείωσε ότι την ευθύνη για την διασπορά έχουμε οι πολίτες.

Ο κύριος Τσιακκής είπε επίσης ότι κατά τη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη με την υπουργό εργασίας θα θέσουν το θέμα του 13ου μισθού, καθώς , όπως είπε, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω του ότι συρρικνώθηκε ο κύκλος εργασίας τους και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους εργαζόμενους.

Εξήγησε ότι οι εταιρείες που δεν αντιμετώπισαν προβλήματα θα πρέπει να καταβάλουν τον 13ο μισθό. Επίσης είπε ότι το κράτος θα πρέπει να επωμισθεί το ποσοστό του 13ου μισθού σε όσους εργαζόμενους κατέβαλλε το 60 % του μισθού ενώ  το υπόλοιπο, πρόσθεσε, να το καταβάλουν οι εργοδότες. Ο κύριος Μάτσας είπε ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν αυτά στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy