Κάποιος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά..

Του Παναγιώτη Βασιλείου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Κάπως έτσι «βλέπουν» οι κυβερνώντες το πλάνο λειτουργίας των πανεπιστημίων για τη νέα σχολική χρονιά. Υπουργείο Παιδείας και Υπουργείο Υγείας νίπτουν τα χείρας τους και περιμένουν από τα πανεπιστήμια να πάρουν αποφάσεις… Η «οργάνωση» είναι άγνωστη λέξη για τους κυβερνώντες, οι οποίοι σε ακόμη ένα ζήτημα όσον αφορά την πανδημία είναι απροετοίμαστοι και έχουν τα αυτιά τους κλειστά.

Τη στιγμή που οι λύσεις είναι εκεί -στο τραπέζι- τη στιγμή που αυτές οι προτάσεις είναι πολύ απλές, κατανοητές και έχουν βάση, οι κυβερνώντες κωφεύουν, λένε τα δικά τους και περιμένουν από άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Μια βδομάδα πριν την επιστροφή των φοιτητών στα θρανία και οι κυβερνώντες αφήνουν τα πάντα στο… έλεος. Από καθυστέρηση σε… καθυστέρηση σε ένα ακόμη ζήτημα.

Η επιστροφή των φοιτητών στα θρανία δεν χωράει διακρίσεις, κατηγοριοποίησή τους και έξτρα οικονομικό κόστος. Αυτό πρέπει να καταλάβουν εκεί στην κυβέρνηση και να πάρουν την απόφαση και να το ανακοινώσουν στους φοιτητές.

Δεν χωράει αποκλεισμούς η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια και αυτό πρέπει να το καταλάβει και το ΤΕΠΑΚ, το οποίο με την απόφαση που πήρε αποκλείει μερίδα φοιτητών από τη φυσική τους παρουσία στο πανεπιστήμιο.

Η απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ στις 24 Αυγούστου προνοεί πως στις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο θα εισέρχονται μόνο όσοι φοιτητές και ακαδημαϊκοί κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης από κορονοϊό.

Ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να παρακολουθούν διά ζώσης μαθήματα αλλά εξ αποστάσεως, καθώς ούτε με αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ θα μπορούν να εισέρχονται στο πανεπιστήμιο. Μία απόφαση ολίγον τι υπερβολική (κόσμια το λέω), η οποία έβγαλε τους φοιτητές στους δρόμους. Το πρωί χθες (25/08) η Προοδευτική Κ.Φ. πραγματοποίησε έξω από το Υπουργείο Υγείας διαμαρτυρία και με σύνθημα «Επιστροφή όλων των φοιτητών στα πανεπιστήμια, με ασφάλεια και χωρίς οικονομικούς αποκλεισμούς!» έστειλε το μήνυμα ότι αυτές οι αποφάσεις ζημιώνουν την Παιδεία γενικότερα.

Οι φοιτητές έστειλαν το μήνυμα ότι δεν χωράνε διακρίσεις και παρέθεσαν τις δικές τους εισηγήσεις και προβληματισμούς, με την απάντηση του Υπουργού Υγείας στο εν λόγω αίτημα να ήταν αρνητική λέγοντάς τους πως θα συζητηθεί το θέμα του κόστους.

Εν αντιθέσει με το ΤΕΠΑΚ, η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Κύπρου σε χθεσινή (25/08) της συνεδρίαση έπραξε όπως έπρεπε και η επιστροφή των φοιτητών στο πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί χωρίς αποκλεισμούς. Μία απόφαση η οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και με λίγο περαιτέρω διορθώσεις θα είναι η ιδανικότερη. Η απόφαση αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου έρχεται ως πειστική απάντηση τόσο προς το ΤΕΠΑΚ όσο και στους κυβερνώντες και την κυβερνώσα φοιτητική παράταξη, οι οποίοι λένε τα δικά τους. Καλό είναι σε αυτή τη χώρα να ακούμε και την άλλη άποψη και άμα κάποιες προτάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, να τις προωθούμε… Καλό είναι να ακούμε, τζάμπα είναι!

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei