Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε…

Της
Ελένης Ευαγόρου*


 

Από κάπου πρέπει να αρχίσουµε…

Ο κατάλογος όσων υποστήριξαν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην υποβολή υποψηφιοτήτων απαρτίζεται από ανθρώπους που ξεχωρίζουν στον τοµέα του πολιτισµού, της ακαδηµίας, της επιστήµης, της πολιτικής και του ακτιβισµού.

Ανθρώπους που ξεχωρίζουν για το κοινό τους όραµα για µια κοινωνία συνεκτική, προοδευτική, δίκαιη.

Ανθρώπους που έδωσαν πολλά για τον τόπο και τον λαό µας, προεξάρχουσας της εγκλωβισµένης κας Αθηνάς Ζάουρα, για την οποία η απελευθέρωση και η επανένωση δεν είναι απλά λόγια, αλλά θυσίες µιας ολόκληρης ζωής.


Ο κατάλογος όσων υποστηρίζουν τους υποψηφίους σήµερα φανερώνει συµβολισµούς σε διάφορα επίπεδα.

Για παράδειγµα, η αριθµητική πλειοψηφία των γυναικών στον κατάλογο των υποστηριζόντων του κ. Μαυρογιάννη δεν σηµαίνει από µόνη της ούτε ισότητα, ούτε ισοτιµία των δύο φύλων, ούτε προφανώς διασφάλιση των δικαιωµάτων των γυναικών. Είναι πάρα πολλά αυτά που χρειάζεται να γίνουν από το κράτος και την πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελούν πρόκληση για την κυβέρνηση που θα αναλάβει τον ερχόµενο Μάρτη.

Η επιλογή ωστόσο του Ανδρέα Μαυρογιάννη για 51 γυναίκες και 49 άντρες αγγίζει το ζήτηµα της ισότητας των φύλων και δείχνει τους στόχους και τις προθέσεις του. Να αυξήσει δηλαδή την πολύ περιορισµένη ορατότητα των γυναικών στην κοινωνία, να προωθήσει την ισότητα των φύλων και να διασφαλίσει τα δικαιώµατα των γυναικών. Επαναβεβαιώνει στην πράξη τη θέση του για «Αλλαγή όχι στ’ όνοµα των γυναικών, ούτε εξ ονόµατος των γυναικών. Αλλαγή µε τις γυναίκες αγωνίστριες και πρωταγωνίστριες, µε τις γυναίκες µπροστά»!

Και αυτό είναι σηµαντικό!


…Σε µια χώρα όπου όχι µόνο οι αριθµοί αλλά και η καθηµερινή εµπειρία δείχνουν πως χρειάζεται να γίνουν µεγάλα βήµατα για την ισότητα των φύλων.

…Σε µια χώρα που ενώ οι γυναίκες είναι πιο µορφωµένες από τους άντρες, εντούτοις αµείβονται λιγότερα.

…Σε µια χώρα όπου οι ευθύνες για την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα του νοικοκυριού αναλαµβάνονται ακόµη και σήµερα στη συντριπτική τους πλειοψηφία από γυναίκες, µε αποτέλεσµα (ανάµεσα σε άλλα) η κοινωνική και πολιτική συµµετοχή τους να είναι ιδιαίτερα περιορισµένη.

…Σε µια χώρα όπου το 17,3% των πολιτών, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού.


Όλα αυτά σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό ∆είκτη Ισότητας των Φύλων που κατατάσσει την Κύπρο µόλις στην 6η από το τέλος θέση σε σύνολο κρατών – µελών της ΕΕ.

Και µε την υποβολή των υποψηφιοτήτων επαναβεβαιώθηκε ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, άνθρωπος καθαρός, οξυδερκής, διαλλακτικός, βαθιά καλλιεργηµένος, θέλει και µπορεί να κάνει βήµατα προόδου για την Κύπρο, τη νέα γενιά, τη σύγχρονη κοινωνία. Όχι πως θα αλλάξουν όλα µεµιάς, µα από κάπου πρέπει να αρχίσουµε.

* Κεντρική Οργανωτική Γραµµατέας Γυναικείο Κίνηµα ΠΟΓΟ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.