Καραγιάννης: Οι ειδικοί είπαν να ανοίξουν τα φροντιστήρια αλλά η κυβέρνηση προχώρησε σε διαφοροποιήσεις

Περίπου στο ίδιο μήκος κινήθηκαν κυβέρνηση και επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για τον κορωνοϊό σχετικά με τις νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων ανέφερε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης. Μιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι οι εισηγήσεις των ειδικών ήταν πιο γενικές και αναφέρθηκε στην περίπτωση των φροντιστηρίων, λέγοντας ότι οι ειδικοί είπαν να ανοίξουν τα φροντιστήρια αλλά οι κυβερνώντες προχώρησαν σε διαφοροποιήσεις. Επίσης είπε ότι οι ειδικοί είναι πιο επιφυλακτικοί στις όποιες χαλαρώσεις όταν παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι είναι εφικτό τον Ιούνιο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, λέγοντας ωστόσο ότι αστάθμητος παράγοντας παραμένουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. Όπως είπε με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα εμβόλια αντιμετωπίζουν το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού. Εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για το νοτιοαφρικάνικο και βραζιλιάνικο στέλεχος του ιού, λέγοντας ότι ίσως να υπάρχει μερική προστασία από τους εμβολιασμούς. Πρόσθεσε ότι ίσως τους επόμενους ένα με δυο μήνες να υπάρχει ένα εμβόλιο που να αντιμετωπίζει όλα τα διαφοροποιημένα στελέχη του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας αναφέρθηκε και στα αυξημένα κρούσματα στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι μια μικρή μειονότητα δεν τηρεί τα μέτρα και δεν εφαρμόζει τα διατάγματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η κακή εικόνα στη συμπρωτεύουσα.

Πρόσθεσε ότι η διασπορά του κορωνοϊού στη Λεμεσό είναι στις οικογένειες και στα διάφορα επαγγέλματα και εργασιακούς χώρους και υπέδειξε ότι χρειάζεται διερεύνηση για το πως μπήκε ο ιός στις οικογένειες και μετά υπήρξε πρόβλημα στους εργασιακούς χώρους.

Επίσης είπε ότι χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος προκειμένου να θωρακιστούμε με τη βοήθεια των εμβολιασμών. Όπως ανέφερε οι ηλικιακές ομάδες άνω των 70 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 80-85% ενώ άρχισαν και οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων. Σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα τα άτομα που είναι και τα πιο επικίνδυνα να νοσηλευτούν, θα έχουν τρόπο τινά προστατευτεί με τον εμβολιασμό. Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι πιο ήπια από ότι ήταν τον Ιανουάριο κάτι που δίνει ανάσα.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν υπήρξαν στην Κύπρο σημαντικές παρενέργειες στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.