«Κάρφωσε Αναστασιάδη» και πρώην συναδέλφους του ο Χάρης

Ουδείς δήλωσε σύγκρουση συμφερόντων για τα «χρυσά» διαβατήρια

 

Ο Χάρης Γεωργιάδης κάρφωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους πρώην συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίοι συνδέονται με γραφεία τα οποία υπέβαλαν αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια, αναφέροντας χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι ποτέ και κανένας δεν δήλωσε σύγκρουση συμφέροντος ή/και ζήτησε να εξαιρεθεί από τη διαδικασία λήψης απόφασης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μύρων Νικολάτος, υπέβαλε το ερώτημα προς τον Χ. Γεωργιάδη κατά πόσο υπήρχε κώδικας δεοντολογίας για αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων, δεδομένου –όπως επεσήμανε- ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου συνδέονται στενά με γραφεία τα οποία υπέβαλαν αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια. Ο Χ. Γεωργιάδης επιχείρησε αρχικά να τριπλάρει την ερώτηση, λέγοντας ότι για τον ίδιο προσωπικά δεν τέθηκε ποτέ θέμα σύγκρουσης συμφερόντων και ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί εκ μέρους άλλων. Ωστόσο ο Μ. Νικολάτος επανήλθε ρωτώντας ευθέως τον Χ. Γεωργιάδη κατά πόσο είδε ή άκουσε ποτέ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή άλλο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου να δηλώνει ότι οι αιτήσεις αφορούν το πρώην γραφείο του ή/και να ζητά να εξαιρεθεί από τη λήψη της απόφασης. «Δεν θέλω να το πω με απόλυτη βεβαιότητα, νομίζω θα το θυμόμουν. Εξ όσων θυμούμαι όχι», απάντησε επί λέξει ο Χ. Γεωργιάδης καρφώνοντας ουσιαστικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους πρώην συνάδελφους του. Ανέφερε μάλιστα ότι αν εκτίθετο θέμα σύγκρουσης συμφερόντων για τον ίδιο, θα το δήλωνε και θα απείχε από τη διαδικασία.

Αντιφάσεις

Ο Χ. Γεωργιάδης επιχείρησε να καλύψει τα νώτα του, λέγοντας ότι οι αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια υποβάλλονταν και εξετάζονταν από το Υπουργείο Εσωτερικών και ότι η μόνη εμπλοκή του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο ήταν προϊστάμενος ο ίδιος, αφορούσε τον έλεγχο των οικονομικών κριτηρίων. Επισημαίνεται ωστόσο ότι υπέπεσε σε αντιφάσεις, αφού πολλές από τις αναφορές του ενώπιον της Επιτροπής δεν συνάδουν με τις δηλώσεις του την επίμαχη περίοδο. Ενδεικτικά, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

• Ο Χ. Γεωργιάδης είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι το καλοκαίρι του 2017 ο τότε ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνος Πετρίδης, εντόπισε σοβαρές αδυναμίες και ότι ο ίδιος θορυβήθηκε και εισηγήθηκε να ληφθούν μέτρα. Σημειώνεται ωστόσο ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 –με αφορμή αποκαλύψεις της Guardian ότι η Κύπρος πουλά διαβατήρια σε ολιγάρχες- ο Χ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει στο Euronews ότι πρόκειται για «υπερβολές» και είχε διαβεβαιώσει ρητά ότι γίνονται αυστηροί έλεγχοι.

• Επίσης, ο Χ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι μετά από πληροφορία που έλαβε από τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ για συγκεκριμένη περίπτωση, δρομολογήθηκαν διαδικασίες για αποστέρηση του διαβατηρίου από επενδυτή. Σημειώνεται ωστόσο ότι τον Φεβρουάριο του 2019 είχε διαβεβαιώσει ότι «οι έλεγχοι είναι αυστηροί, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει καμία περίπτωση με πρόσωπο που έχει πολιτογραφηθεί».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Δείτε επίσης:

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.