Φαίνεται πως η  Σάβια Ορφανίδου και η Ελένη Πίττα υπέβαλαν με σημείωμα  «το μόνο για το οποίο ενδιαφερόταν ο συντάκτης του ήταν η διασφάλιση των συμφερόντων του ΟΠΑΠ».

 

Ξανά μανά συζήτηση για τον ΟΠΑΠ

Το πολύκροτο ζήτημα της συμφωνίας του κράτους με τον ΟΠΑΠ άνοιξε χθες εκ νέου η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να κατονομάζει ενώπιον της Επιτροπής δύο λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών -την κα Σάβια Ορφανίδου και την κα Ελένη Πίττα – ότι υπέβαλαν με σημείωμα τον Ιούνιο του 2015 προσχέδιο νομοσχεδίου, στο οποίο φαίνεται πως «το μόνο για το οποίο ενδιαφερόταν ο συντάκτης του ήταν η διασφάλιση των συμφερόντων του ΟΠΑΠ».

Ο Γ. Ελεγκτής αποκάλυψε, επίσης, ότι το Υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του (ημ. 18/1/2017) παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι το αρχικό νομοσχέδιο συνετάχθη από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ, κάτι που χαρακτήρισε πρωτάκουστο, εντελώς απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό. «Παραμένει ερωτηματικό, ποιο μαγικό χέρι έφερε μέσα στο Υπ. Οικονομικών το νομοσχέδιο που συνετάχθη από τον ΟΠΑΠ», διερωτήθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Ένα χρόνο μετά την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή, ο ίδιος επανέλαβε χθες ότι το κράτος χάνει περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα που ισχύει η διακρατική συμφωνία Κύπρου Ελλάδας.

 

Το κράτος έχασε 31 εκατ. ευρώ

Με όσα υπέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής αποφαίνεται ότι η συμφωνία κατέστη ετεροβαρής ιδιαίτερα μετά την έλευση του τυχερού παιγνιδιού του «ΚΙΝΟ», το οποίο εκτόξευσε τα κέρδη του ΟΠΑΠ (75% των κερδών) στα €200 εκατ. το 2015. Ο ΟΠΑΠ ενώ θα έπρεπε να πληρώνει στο κράτος, όπως ορίζει η συμφωνία, τα κέρδη που δεν διατίθενται σε παίκτες, αντίθετα πληρώνει με βάση τα θεωρητικά κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια και όχι με βάση τα πραγματικά.

Έτσι, για το 2015 ενώ θα έπρεπε να είχε πληρώσει €131 εκατ., πλήρωσε €120 εκατ. στους παίκτες. Αυτά τα €11 εκατ. δεν αποδόθηκαν ποτέ στο κράτος. Το κράτος έχασε συνολικά περισσότερα από €31 εκατ. μέχρι το 2015 (2011: €4 εκατ., 2012: €8 εκατ., 2013: €8 εκατ., 2014: δεν υπάρχουν στοιχεία, 2015: €11 εκατ.). Δεύτερο μεμπτό σημείο είναι ότι ο ΟΠΑΠ εξαιρεί από τα ποσά που πρέπει να καταβάλλει στο κράτος το υπολογιζόμενο ποσό του λειτουργικού κόστους, το οποίο ανέρχεται στο 6% του κύκλου εργασιών.

Εάν υπολογιστούν ορθά τα πραγματικά λειτουργικά έξοδα, ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, θα είναι σαφώς λιγότερα (από €12 εκατ. που κατακρατεί ο ΟΠΑΠ, τα πραγματικά έξοδα είναι €4 εκατ.). Θέμα υπάρχει κι όσον αφορά τη φορολογία, καθώς ο ΟΠΑΠ πληρώνει τον ΦΠΑ για λογαριασμό των πρακτόρων στοιχημάτων, με το επιχείρημα ότι κάτι ανάλογο γίνεται στην Ελλάδα. Αφαιρεί, δηλαδή, από τα λεφτά που θα καταβάλλονταν στη Δημοκρατία, αγνοώντας άλλες φορολογίες, που είναι υπέρ των Κύπριων πρακτόρων, όπως ο εταιρικός φόρος (στην Κύπρο είναι 15% και στην Ελλάδα 25%). Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει έσοδα το κράτος. Από τις 11/10/2013 το κράτος πούλησε το μερίδιό του στον ΟΠΑΠ, ύψους 33% επί των μετοχών, δίνοντάς του στην ουσία τον πλήρη έλεγχο του Οργανισμού. Για το θέμα εκκρεμεί η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα κατά πόσον είναι ορθή η ερμηνεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο αρμόδιος για τις έρευνες της Αστυνομίας, κ. Μαυρομμάτης, ανέφερε ότι οι ποινικές έρευνες που είχαν διαταχθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα σταμάτησαν μετά από στοιχεία που ζητήθηκαν για πληρωμές που έκανε ο ΟΠΑΠ, καθότι ο Οργανισμός κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου εκκρεμεί απόφαση. Το νέο νομοσχέδιο στο πλαίσιο της νέας διακρατικής συμφωνίας που πρέπει να συνάψει το κράτος με ανάδοχο/ους για τα τυχερά παιχνίδια εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών εδώ και ένα χρόνο, χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Δημήτρης Στρατής