Καρκίνος του μαστού δεν σημαίνει θάνατος…

•Κάθε 36 ώρες μια γυναίκα στην Κύπρο διαγιγνώσκεται με καρκίνο μαστού

•Το 2015 604 γυναίκες και 2 άνδρες κτυπήθηκαν από τη νόσο

•Πραγματικότητα το εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Της Μαρίνας Κουμάστα

Η πορεία με τις ροζ φιγούρες έγινε πλέον θεσμός. Μετρά χρόνια και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού. Είναι μια πορεία χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά όλων. Μια λαοθάλασσα κόσμου που πορεύεται για ένα καλύτερο αύριο για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Μια πορεία «ντυμένη» στα ροζ, πλαισιωμένη με τις ιδιαίτερες ανθρώπινες φιγούρες. Κάθε μια φιγούρα και ένα περιστατικό. Κάθε περιστατικό και μια γυναίκα που κτυπήθηκε από τη νόσο. Μια γυναίκα που περπάτησε ή περπατά τα δύσβατα μονοπάτια του καρκίνου του μαστού. Η μάνα, η αδερφή, η κόρη, η φίλη, οι εκατοντάδες των γυναικών που με όπλο την ψυχική τους δύναμη και τα φάρμακα παλεύουν με νύχια και με δόντια για να εξολοθρεύσουν έναν δύσκολο αλλά όχι αήττητο εχθρό. Και όταν ένα κράτος παρέχει όλα όσα απαιτούνται για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας που κτυπά μια στις εννέα γυναίκες, τότε η «νίκη» γίνεται πιο σίγουρη. Ενδεχομένως και πιο εύκολη.

Ενα κορδελάκι ροζ. Είναι παντού, ιδιαίτερα τον Οκτώβριο, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Στις 9 Οκτωβρίου, την άλλη Κυριακή δηλαδή, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία με τις ροζ φιγούρες της Europa Donna Κύπρου. Για να φτάσει το μήνυμα της ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Για να ευαισθητοποιηθεί κάθε γυναίκα σε αυτό τον τόπο και να προχωρεί σε προληπτικές εξετάσεις. Γιατί η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει ζωές. Φέτος η πορεία αρχίζει με ένα ενθαρρυντικό μήνυμα: Τη δημιουργία Κέντρου Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Την έναρξη και λειτουργία του πρώτου εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της Europa Donna Kύπρου, Ευη Παπαδοπούλου. Αυτό το Κέντρο, τόνισε, θα λειτουργεί βάσει ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών και στόχος του θα είναι η καλύτερη επιβίωση για τις γυναίκες που θα παρακολουθούνται από τη διεπιστημονική εξειδικευμένη ομάδα. Υπολογίζεται ότι η λειτουργία ενός εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού σώζει το 30% των γυναικών με καρκίνο μαστού.«Φέτος στην πορεία μας θα κρατάμε 604 ροζ φιγούρες που είναι ο αριθμός των νέων περιστατικών σε γυναίκες το 2015, 2 γαλάζιες ο αριθμός των νέων περιστατικών σε άνδρες και 71 άσπρες, ο αριθμός των γυναικών που δεν είναι πια μαζί μας», αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου. Το 2014 καταγράφηκαν 602 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε γυναίκες και τέσσερα σε άνδρες, ενώ 64 γυναίκες έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο.

Ευτυχώς υπάρχει στήριξη…

Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να είναι ιάσιμος, ωστόσο η διάγνωσή του προκαλεί τεράστια ψυχολογική αναστάτωση, φόβο και αμέτρητα γιατί στους ασθενείς. Ευτυχώς υπάρχουν Σύνδεσμοι και Οργανώσεις που ανέλαβαν να κάνουν ό,τι το κράτος αδυνατεί, για τους ασθενείς. Η Europa Donna Κύπρου, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, εφαρμόζει το πρόγραμμα «Γνωρίζω», το οποίο έχει ως βασικό στόχο να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες που έχουν οι γυναίκες και οι άντρες με εμπειρία καρκίνου του μαστού και οι οικογένειές τους, για άμεση ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη.

Το πρόγραμμα προσφέρει σε γυναίκες και άντρες τη δυνατότητα να αναζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεράσουν την αρχική αναστάτωση που προκαλεί η διάγνωση καρκίνου του μαστού. Επίσης προσφέρει στα άτομα την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, να ανακαλύψουν νέες πτυχές του εαυτού τους και να δομήσουν τη ζωή τους σύμφωνα με τους όρους που το κάθε άτομο επιθυμεί. Η εμπειρία του καρκίνου του μαστού βρίσκει πολλές γυναίκες αντιμέτωπες με διαφορετικές δυσκολίες: συναισθηματικές, οικονομικές, καθημερινές.

H Europa Donna Κύπρου, μέσα από το πρόγραμμα «Επιστήθιες Φίλες» προσφέρει στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν την πρώτη πρόσθεση, την πρόσθεση εξωτερικής σιλικόνης, τον ειδικό στηθόδεσμο, καθώς και στήριξη και βοήθεια εξειδικευμένης Νοσηλεύτριας Μαστού. Ενας αριθμός, περίπου 500 γυναικών, χειρουργείται κάθε χρόνο στην Κύπρο, λόγω καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες αυτές ενδέχεται να υποβληθούν σε μαστεκτομή, ενώ άλλες να χάσουν μέρος από το στήθος τους. Κάποιες από αυτές θα επιλέξουν να προβούν σε αποκατάσταση.

Την πρώτη πρόσθεση μετά τη μαστεκτομή οι γυναίκες μπορούν να την προμηθευτούν δωρεάν από το Σπίτι της Europa Donna Κύπρου και στις Επαρχιακές Επιτροπές σε κάθε πόλη.  Μετά την πρώτη πρόσθεση, προσφέρεται δωρεάν εξωτερική πρόσθεση σιλικόνης και ειδικός στηθόδεσμος που καλύπτει τις ατομικές ανάγκες της κάθε γυναίκας. «Η Europa Donna Κύπρου υποστηρίζει το Εθνικό Πρόγραμμα του πληθυσμιακού ελέγχου συμμετέχοντας στην καθοδηγητική επιτροπή και διοργανώνει εκδηλώσεις με στόχο την πληροφόρηση», σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου και προσθέτει: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε νέα φάρμακα, νέες εξετάσεις προς αντικατάσταση- για ένα ποσοστό γυναικών- των μη αναγκαίων χημειοθεραπειών, πρόσβαση και αναβάθμιση των υπηρεσιών και πιστοποίηση διαδικασιών».


Εξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού

 1. Περισσότερες γυναίκες εµφανίζουν καρκίνο του µαστού από οποιονδήποτε άλλον καρκίνο. Στην Κύπρο κάθε 36 ώρες μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού.
 2. Μεγάλος αριθµός γυναικών επιβιώνουν και είναι καλά µετά από διάγνωση καρκίνου του µαστού στην Κύπρο.
 3. Το ρίσκο για καρκίνο του µαστού αυξάνεται όσο τα άτοµα µεγαλώνουν. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα στις ηλικίες 30-34 ετών οι πιθανότητες είναι 1 στις 900, στις ηλικίες 35-39 ετών 1 στις 220, 40-44 ετών 1 στις 100, 45-49 ετών 1 στις 50, 50-54 ετών 1 στις 30, 55-59 ετών 1 στις 20, 60-64 ετών 1 στις 15, 65-69 ετών 1 στις 13, 70-74 ετών 1 στις 10, 75-79 ετών 1 στις 9.
 4. Οι περισσότερες γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν καρκίνο του µαστού δεν έχουν άλλο περιστατικό στην οικογένεια. Αν όµως έχετε περισσότερο από δύο στενούς συγγενείς, π.χ. µητέρα, κόρη, αδελφή, γιαγιά, οι οποίες έχουν διαγνωστεί µε καρκίνο του µαστού, µιλήστε µε τον γιατρό σας.
 5. Σχεδόν ένα τρίτο των καρκίνων του µαστού σχετίζονται µε την παχυσαρκία ή την έλλειψη σωµατικής άσκησης. Ιδού μερικές συμβουλές: Ακολουθείτε μια ισορροπημένα δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μειώστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και άλλων ζωικών λιπών, μειώστε τη ζάχαρη και τις λιπαρές τροφές, μειώστε το αλκοόλ στο ένα ποτήρι την ηµέρα, να διατηρείτε σταθερό το βάρος σας, να ασκήστε καθηµερινά και αποφεύγετε το κάπνισμα.
 6. Μια μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο σχεδόν 4 χρόνια πριν το παρατηρήσει η ίδια η γυναίκα. Μην ξεχνάτε την αυτοεξέταση των μαστών σας, μια φορά το μήνα.

Αμέσως στον γιατρό αν εντοπίσετε:

 • Κουβαράκι στον µαστό ή στη µασχάλη.
 • Μια σκληρή περιοχή στον µαστό που παραµένει µετά την περίοδο.
 • Αλλαγή στο µέγεθος ή σχήµα του µαστού.
 • Φούσκωµα, κοκκίνισµα ή εξάνθηµα στο µαστό.
 • Πόνος στο µαστό ή τη µασχάλη που δεν σχετίζεται µε την περίοδο.
 • Έκκριση υγρού από τον έναν ή τον άλλο µαστό.
 • Εξάνθηµα στη θηλή.
 • Αλλαγή στην υφή και στο σχήµα της θηλής.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.