Καρούσος: Ξεκινούν πτήσεις από Σουηδία – Ξεκίνησαν πτήσεις από ΗΒ και οι TUI-Jet2

Τέλος Σεπτεμβρίου πρόταση για ευρωπαϊκό flight pass

Τις επόμενες μέρες ξεκινούν πτήσεις από τη Σουηδία και τον μεγάλο ταξιδιωτικό πράκτορα TUI Σκανδιναβίας ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, ο οποίος ενημέρωσε το πρωί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών για την κατάσταση στα κυπριακά αεροδρόμια, ελέω κορωνοϊού.

Ο Γιάννης Καρούσος είπε η Σουηδία από χθες 10 Σεπτεμβρίου, έβαλε την Κύπρο σε πράσινη ζώνη, δηλαδή να μην υπάρχει καραντίνα. Ανέφερε ακόμα ότι λόγω της καλής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, οι δυο μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες του Ηνωμένου Βασιλείου Jet2 και TUI έχουν ξεκινήσει τις πτήσεις τους προς την Κύπρο. Ξεκαθάρισε δε ότι οι τουρίστες που έρχονται μέσω αυτών των ταξιδιωτικών πρακτόρων επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος του εργαστηριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό και μάλιστα όπως είπε κάποιοι τουριστικοί πράκτορες έκαναν συμφωνίες με ιδιωτικά εργαστήρια. Ο Γιάννης Καρούσος είπε ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες από το Ηνωμένο Βασίλειο δε δέχονταν αρχικά να κάνουν οι επιβάτες τους, εργαστηριακούς ελέγχους αλλά η Κύπρος επέμενε ότι το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται είναι το σωστό και είναι στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός είπε ότι ο τρόπος λειτουργίας και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Κύπρο έχουν λάβει θετικά σχόλια σε εσωτερικό και εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως είπε είναι πρωτοβουλία που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Telegraph όπου καλείται η βρετανική κυβέρνηση να αντιγράψει το σύστημα στα αεροδρόμια που εφαρμόζει και η Κύπρος, που είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που εφάρμοσε τον έλεγχο των εργαστηριακών εξετάσεων για τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια αλλά και προχώρησε στην κατηγοριοποίηση των χωρών για μείωση της μεταφοράς του ιού μέσω των αεροδρομίων.

Τέλος Σεπτεμβρίου πρόταση για ευρωπαϊκό flight pass

Παράλληλα, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι τέλος Σεπτεμβρίου θα τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού flight pass. Ο Γιάννης Καρούσος είπε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε το Cyprus flight pass το οποίο το έχουν αντιγράψει και άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έκανε λόγο για πρωτοτυπία. Πρόσθεσε ότι το κυπριακό Υπουργείο πρότεινε σε άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού flightpass για να υπάρχει ομοιομορφία σε όλη την ΕΕ και να μην έχει ο καθένας το δικό του.

Όπως εξήγησε, θα υπάρχει καλύτερη βάση δεδομένων και πιο σύντομη ανταπόκριση σε περίπτωση ενός θετικού κρούσματος. Επίσης είπε ότι υπήρχαν και χώρες που επικοινώνησαν με το Υφυπουργείο Καινοτομίας για να ενημερωθούν για την λειτουργία του. Όπως είπε, το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου των Υπουργών μεταφορών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου σημειώνοντας ότι αν περάσει η πρόταση θα είναι μετά από πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, ο κ. Καρούσος είπε ότι το Υπουργείο έχει προτείνει και επενδύσεις στα αεροδρόμια, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υποδομές για τους εργαστηριακούς ελέγχους πριν την αναχώρηση του ταξιδιώτη. Δηλαδή, ο επιβάτης να πηγαίνει στο αεροδρόμιο λίγο πιο νωρίς, να κάνει το τεστ και αν είναι αρνητικός να επιβιβάζεται στο αεροπλάνο. Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο προτείνει την εφαρμογή του μοντέλου των 3 κατηγοριοποιήσεων χωρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ούτως ώστε να αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα και να υπάρχει κεντρική βάση όπου θα την ακολουθούν όλες οι χώρες της ΕΕ.

Για τουρισμό το 70% των επιβατών

Επίσης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία, το 70% των επιβατών που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια είναι για τον τουρισμό, το 9% για επαγγελματικούς λόγους και το υπόλοιπο ποσοστό για επισκέψεις στην οικογένεια ή φίλους. Ακόμα, τον Ιούνιο καταγράφηκαν 39,874 επιβατικές κινήσεις (αφίξεις και αναχωρήσεις), τον Ιούλιο περίπου 196.000, τον Αύγουστο γύρω στις 294.000 και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι επιβάτες αναμένεται να πλησιάσουν τις 300.000.

Οι πληρότητες στα κυπριακά αεροδρόμια από τις κατηγορίες Α και Β τον Ιούλιο ήταν 58%, τον Αύγουστο 56% και από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 50%. Επίσης από την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα αεροδρόμια, έγιναν 80.306 εργαστηριακές εξετάσεις και βρέθηκαν 172 θετικά κρούσματα, εκ των οποίων στις 50.000 ο έλεγχος ήταν δειγματοληπτικός και βρέθηκαν 44 θετικά κρούσματα. Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι τα αεροδρόμια έχουν ενισχυθεί με θερμοκάμερες σε αφίξεις και αναχωρήσεις με την μέτρηση να γίνεται αυτόματα ενώ έχουν αυξηθεί οι λειτουργοί υγείας και αστυνομικοί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής Χαράλαμπος Πιτοκοπίτης ανέφερε ότι κατά την ενημέρωση που έτυχαν από τον Υπουργό Μεταφορών, έχουν πεισθεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αρκούντως αποτελεσματικά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αντιγράφουν την Κύπρο στα μέτρ που λαμβάνει με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και των πολιτών.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν οι εικόνες συνωστισμού που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από ένα μήνα.

Ο ΔΗΣΥ δια του Δημήτρη Δημητρίου ανέφερε ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου δε θα υπήρχε, χωρίς την καλή διαχείριση που γίνεται στα αεροδρόμια. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος είπε ότι το γεγονός ότι θέλουν και έχουν πάρει το παράδειγμα του cyprus flight pass και άλλες χώρες εκτός ΕΕ καταδεικνύει το πόσο σωστά διαχειρίστηκε η χώρα μας την πανδημία.

Πηγή: Διάλογος