Κάρτα Φιλάθλου: Φέρνει αντιπρόταση η κυβέρνηση – Κρατά μικρό καλάθι το ΑΚΕΛ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Αντιπρόταση αναμένεται να φέρει στη Βουλή των Αντιπροσώπων η κυβέρνηση σε σχέση με την κάρτα φιλάθλου, μετά την επανέναρξη του διαλόγου στη βάση πρότασης νόμου του Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, κάλεσε την Υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει το συντομότερο νομοσχέδιο το οποίο θα βελτιώνει τις διατάξεις του βασικού νόμου Πρόληψης και καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς χώρους που θεωρούνται ότι μπορούν να τύχουν βελτίωσης.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η αρχιτεκτονική της νομοθεσίας είναι πολύ σωστή και δεν πρόκειται να αλλάξει και σημείωσε ότι μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο, καλό θα ήταν η Υπουργός Δικαιοσύνης να συναντηθεί ξανά με τους καθ’ ύλην αρμόδιους που αφορά το νομοσχέδιο, φιλάθλους και σωματεία.

Να σημειωθεί ότι με την πρόταση νόμου του Βουλευτή της ΕΔΕΚ απαλείφεται η πρόνοια για έκδοση κάρτας φιλάθλου από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και παραχωρείται στα σωματεία και αθλητικές εταιρείες το δικαίωμα να εκδίδουν κάρτα μέλους ομάδας.

Ο εκδότης της κάρτας είτε φιλάθλου, είτε μέλους, θα υποχρεούται να τηρεί ξεχωριστό μητρώο στο οποίο θα καταχωρίζονται τα προσωπικά στοιχεία που απαιτεί ο νόμος.

Στο κεντρικό μητρώο παρέχεται δικαίωμα πρόσβασης της Αστυνομίας αποκλειστικά για σκοπούς διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ Μαίρη Παπαμιλτιάδου, τόνισε ότι ο Οργανισμός Αθλητισμού είναι θετικός στο να συζητήσει και να αξιολογήσει οποιεσδήποτε αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε, με βάση το πόρισμα της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών, οποιαδήποτε διαρροή δεδομένων από το κεντρικό Μητρώο του ΚΟΑ.

Α.Δαμιανού: Το ΑΚΕΛ κρατά μικρό καλάθι – Γνωστή η επιμονή της κυβέρνησης

«Είναι γνωστή η σταθερή διαχρονική πλέον θέση του ΑΚΕΛ σε μια σειρά από πρόνοιες που περιλαμβάνονται σε αυτή τη νομοθεσία», ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

«Πρόνοιες, οι οποίες δεν συναντούν το κριτήριο της αναλογικότητας, πρόνοιες που αγγίζουν συνταγματικά δημοκρατικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και πρόνοιες που είναι πολύ δύσκολο, μέχρι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστούν δεδομένης της κατάστασης, στην οποία βρίσκονται τα στάδια ή η πλειοψηφία των σταδίων στην Κύπρο», πρόσθεσε.

«Επομένως, με αφορμή την πρόταση, μας δόθηκε η ευκαιρία να επανεκκινήσουμε τη συζήτηση. Μια συζήτηση που πρέπει να πω ότι σε τρεις προηγούμενες περιπτώσεις έχει υπάρξει, και με δική μας πρωτοβουλία, και το 2014 και το 2016 και το 2019. Μάλιστα, το 2019 είχαμε φτάσει πολύ κοντά στην προσωρινή αναστολή προνοιών της νομοθεσίας και ως γνωστό υπαναχώρησε τότε συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα», τόνισε ο κ. Δαμιανού.

Όπως είπε, «σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι ως ΑΚΕΛ να προχωρήσουμε σε κατάθεση προτάσεων για εμπλουτισμό του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα αναμένουμε να δούμε πως η κυβέρνηση θα χειριστεί και τη νομοθετική πρωτοβουλία του συναδέλφου και τις προτάσεις που προτιθέμεθα να καταθέσουμε, αλλά πρέπει να πω ότι κρατούμε μικρό καλάθι».

«Είναι γνωστή η επιμονή της κυβέρνησης και ειδικότερα διαδοχικών Υπουργών Δικαιοσύνης στη διατήρηση αλώβητου του συγκεκριμένου νομοθετήματος, αλλά εμείς θέλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα: ασφαλή γήπεδα, γήπεδα στα οποία να επικρατεί και το ευ αγωνίζεσθαι, αλλά και η ειρηνική απόλαυση του όποιου αγώνα, γιατί η κάρτα οπαδού δεν περιορίζεται ως γνωστό μόνο στο ποδόσφαιρο και την ίδια ώρα σφαιρική, ολιστική αντιμετώπιση της βίας, γιατί η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο», συνέχισε.

«Δεν συναντάται, δεν εξαντλείται, δεν τελειώνει μόνο στους αθλητικούς χώρους, πόσω μάλλον που η εμπειρία από το 2014 και εντεύθεν δείχνει -δυστυχώς- ότι η βία από τους αγωνιστικούς χώρους έχει μεταφερθεί στις γειτνιάζουσες περιοχές, στους δρόμους, στις γειτονιές», τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

«Γι’ αυτό εμείς θα επιμένουμε στη συνολική εικόνα και στην ανάγκη διαχείρισής της μακριά από δογματισμούς και με ετοιμότητα να διαβουλευτούμε και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για να βρεθεί ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση της νομοθεσίας που πέρασε για την κάρτα και σε ειδική σύσκεψη στην επιτροπή Παιδείας, να εξεταστεί η κατάσταση των υποδομών των αθλητικών χώρων. Όπως είπε, θα πρέπει η Υπουργός Δικαιοσύνης να έρθει πίσω με αλλαγές.

ΔΗΠΑ: Να αξιολογηθεί και όχι να καταργηθεί ο θεσμός της Κάρτας Φιλάθλου

Καιρός να αξιολογηθεί και όχι να καταργηθεί ο θεσμός της Κάρτας φιλάθλου, δήλωσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, αφού όπως υποστήριξε, με τη χρήση της κάρτας τα επεισόδια βίας στα γήπεδα μειώθηκαν.

Σημειώνεται ότι την επανέναρξη της συζήτησης στη βάση της πρότασης του βουλευτή της ΕΔΕΚ, χαιρέτισαν τα οργανωμένα οπαδικά σύνολα που βρέθηκαν στη συζήτηση στη Βουλή.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.