Καρτέλ στα πετρελαιοειδή καταγγέλλουν οι πρατηριούχοι ενώ ερχονται νέες αυξήσεις φωτιά

Έκαναν προσφυγή με στοιχεία στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού

Καρτέλ στα πετρελαιοειδή καταγγέλλουν και οι πρατηριούχοι, οι οποίοι έκαναν προσφυγή στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις.

Η προσφυγή κατατέθηκε από την Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας και Κερύνειας του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Υγρών Καύσιμων και στρέφεται εναντίον των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών Petrolina (Holdings) Public Ltd, EKO Cyprus Ltd, Coral Energy Products Cyprus Ltd και ExxonMobil Κύπρου Ltd.

Πιο συγκεκριμένα, η προσφυγή αφορά πιθανολογούμενες παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες συνδέονται με τα ακόλουθα ζητήματα:

• Εφαρμογή αθέμιτων τιμών χονδρικής πώλησης υγρών καυσίμων που εκδηλώθηκε με υπερβολική τιμολόγηση από τις εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών σε πρατήρια που φέρουν το εμπορικό τους σήμα ή/και σήματα.

• Εφαρμογή αθέμιτων τιμών που εκδηλώθηκε με πρακτική συμπίεσης περιθωρίου κέρδους από τις EKO, Petrolina και Coral.

• Εφαρμογή άνισων όρων επί ισοδύναμων συναλλαγών από την EKO ή/και εφαρμογή προτιμησιακής συμπεριφοράς που επέδειξε η EKO προς όφελος συγκεκριμένης εταιρείας ή εταιρείας ιδίων συμφερόντων με αυτήν ή/και τους μετόχους αυτής, με αποτέλεσμα πρατηριούχοι που διαχειρίζονται γειτονικά πρατήρια με το εμπορικό σήμα «ΕΚΟ» να τίθενται σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό.

• Παράβαση της νομοθεσίας από τις πιο πάνω εταιρείες λόγω απαγόρευσης των αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ πρατηριούχων που διαχειρίζονται πρατήρια με το ίδιο εμπορικό σήμα ή/και άλλους προμηθευτές ή μεταπωλητές των σχετικών προϊόντων των καταγγελλομένων.

• Επιβολή μη αναλογικής ρήτρας απαγόρευσης ανταγωνισμού στις συμφωνίες της Petrolina με διαχειριστές πρατηρίων με τα εμπορικά της σήματα.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού εκκρεμεί ακόμη μια καταγγελία εναντίον των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, η οποία κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2022 από την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠΟΙΖΩ).

Επισημαίνεται επίσης ότι πρόσφατα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Ενέργειας ζητώντας να γίνει έλεγχος για τις ταυτόχρονες και ομοιόμορφες αυξήσεις τις οποίες επέβαλαν οι εταιρείες. Ωστόσο, η τέως Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν νομότυπα και ότι «δεν δικαιολογείται πλαφόν». Έδωσε μάλιστα πλήρη κάλυψη στις εταιρείες, αναφέροντας ότι τυχαία όλες παρέλαβαν την ίδια περίοδο «νέα ακριβότερα φορτία».

Έρχονται αυξήσεις – φωτιά

Σημειώνεται ότι σε μερικές μέρες (4 Μαΐου) εκπνέει το μέτρο του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα πετρελαιοειδή. Σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί, θα προκύψει αυτόματα μεγάλη αύξηση στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης κατά 0,0833 ευρώ το λίτρο, καθώς και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,0639 ευρώ.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy