ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ: Ζητά αναθεώρηση λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας

Την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) ζητά η συντεχνία ΚΑΣ- ΑΣΔΥΚ.

Μεταξύ άλλων, εκφράζει ανησυχία για δημοσιεύματα «που στηρίχθηκαν στην ανακοίνωση της Αρχής, να φέρουν την ΑΑΔΙΠΑ να έχει συστήσει μηχανισμό και να διατηρεί αρχείο με τις έκδηλα ανυπόστατες καταγγελίες πολιτών. Δηλαδή, είναι σε γνώση της Αρχής ότι πιθανόν να διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα από τους φερόμενους παραπονούμενους, πλην όμως, δεν προέβη σε οποιεσδήποτε ενέργειες προκειμένου να δρομολογηθούν ποινικές διαδικασίες εναντίων αυτών των προσώπων».

Καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «να προχωρήσουν σε έρευνα, κατά πόσο η Αρχή δύναται να διατηρεί τέτοιο αρχείο και αν καθηκόντως είχε υποχρέωση να καταγγείλει στις αρμόδιες Αρχές τις εξόφθαλμα ψευδείς και ανυπόστατες καταγγελίες/ισχυρισμούς των πολιτών».

Η συντεχνία ΚΑΣ- ΑΣΔΥΚ «εκτιμά ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ. Καλούμε την Κυβέρνηση και τη Βουλή όπως προχωρήσουν με τροποποίηση της νομοθεσίας, που να αναφέρεται κατά τρόπο σαφέστερο στο πλαίσιο λειτουργίας της Αρχής, καθορίζοντας συνάμα, χρονικά πλαίσια διερεύνησης υποθέσεων προκειμένου να αποφεύγεται η χρονοτριβή».

Καλεί επίσης την ΑΑΔΙΠΑ ως ένδειξη καλής θέλησης και συνεργασίας με τα μέλη της Αστυνομίας, να στηρίξει την εισήγηση για μη άσκηση οποιαδήποτε έρευνας, ποινική ή πειθαρχική, αν προηγουμένως δεν υποβληθεί γραπτή μαρτυρία από τον φερόμενο παραπονούμενο πολίτη, της αποστολής φακέλου στο Γενικό Εισαγγελέα αν και εφόσον αποδειχθεί ότι το παράπονο είναι ανυπόστατο ή ψευδές και τη συμπερίληψη πρόνοιας για ενημέρωση του μέλους της Αστυνομίας, εναντίον του οποίου διερευνάται υπόθεση, για την κατάληξή της.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.