Κασουλίδης στον Άστρα: Τα δύο κράτη, οι προκλήσεις Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα ΜΟΕ (ηχητικό)

«Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ποτέ τη θέση της Τουρκίας για δυο κράτη»

Ενόσω δεν αλλάζει θέση η Τουρκία για λύση δυο κρατών, συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να διεξαχθούν, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα μπορούσαν να γίνουν συζητήσεις για ΜΟΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να επιμένει στην απόρριψη της θέσης της Άγκυρας, η οποία δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή.

Συνεπικουρούμενοι από τη θέση όλων των υπολοίπων κρατών στον κόσμο, του ΣΑ του ΟΗΕ, και της ΕΕ, εκείνος που πρέπει να αλλάξει θέση πρέπει να είναι η Τουρκία, τόνισε.

Ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε ως βασικότερη πρόκληση αυτή τη στιγμή την πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως είπε, υπάρχουν επτά πιθανά σημεία όπου μπορεί να διεξαχθεί γεώτρηση και την τελική απόφαση θα την πάρει ο πρόεδρος Ερντογάν. Από αυτά τα επτά σημεία, εξήγησε, μόνο ένα είναι εκτός της Κυπριακής ΑΟΖ και είναι βορειότερα.

Τα άλλα τρία σημεία βρίσκονται σε αδειοδοτημένα τεμάχια της Κυπριακής δημοκρατίας και τα υπόλοιπα τρία βρίσκονται βόρεια εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ.Κασουλίδης ανέφερε ότι ο φυσικός πλούτος δεν πρέπει να μπαίνει στην εξίσωση του Κυπριακού, καθώς ο τρόπος κατανομής του έχει συμφωνηθεί μεταξύ Χριστόφια- Ταλάτ και επιβεβαιώθηκε από τους Αναστασιάδη και Ακκιντζί.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της κυρίας Φον τερ Λάϊεν για δικοινοτική προσπάθεια όσον αφορά τις ΑΠΕ, ο υπουργός εξωτερικών είπε ότι αφορά μια προκαταρκτική διαβούλευση για να χρησιμοποιηθεί η νεκρή ζώνη για φωτοβολταϊκά προς αξιοποίηση και από τις δυο κοινότητες.

Εξήγησε ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη πρόταση και δεν έχουν καταλήξει στην Κομισιόν για κάτι.

Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι βρίσκεται υπό εξέταση οι προτάσεις η πρόταση της τ/κ πλευράς για ΜΟΕ.

Ο Πρόεδρος ανέφερε, έχει πει ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο και νοουμένου ότι αυτές οι προτάσεις δεν θα εξεταστούν υπό τη μορφή δυο κρατών, όπως θα επιθυμούσε η τουρκική πλευρά, αλλά υπό τη μορφή συνεργασίας των δυο κοινοτήτων και εφόσον στο τραπέζι δεν θα συζητηθούν θέματα ουσίας αλλά μόνο ΜΟΕ, αυτό θα το εξετάσουμε και θα απαντήσουμε.

Το ηχητικό με όλα όσα ανέφερε ο κ. Κασουλίδης:

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.