Κασουλίδης: «Το ιδεωδέστερο ΜΟΕ η επιστροφή της Αμμοχώστου»

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Για απαράδεκτες ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας μίλησε ο Κύπριος ΥΠΕΞ

 

Η επιστροφή της Αμμοχώστου μπορεί να είναι ακόμη το πιο ιδεώδες Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πρόταση για άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα την επιστροφή της περίκλειστης πόλης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό, προς τιμή του αείμνηστου τέως δημάρχου, Αλέξη Γαλανού, είπε ότι «η επιστροφή της Αμμοχώστου θα ήταν –και μπορεί να είναι ακόμη– το ιδεωδέστερο ΜΟΕ που θα έπειθε όποιον αμφέβαλλε ότι άνοιγε ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού, όπως υποστήριζε επίμονα και επιτακτικά και ο Αλέξης Γαλανός».

Διαβεβαιώνοντας πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση», ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σε όλες τις συζητήσεις επί των σχεδίων λύσης και στις τελευταίες διαπραγματεύσεις, δεν χωρούσε καμία αμφιβολία ότι η πρώτη προς επιστροφή και παράδοση στους νόμιμους κατοίκους της ήταν η Αμμόχωστος, όπως επιβεβαίωσε και το πλαίσιο Γκουτέρες. Εντούτοις, συνέχισε, η τουρκική πλευρά προέβη «στις γνωστές επαίσχυντες και απαράδεκτες ενέργειες στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας», ενώ το αίτημα της Κύπρου για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία προσέκρουσε στην αρνητική στάση ορισμένων κρατών – μελών.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Γαλανό, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την προσφορά και το έργο του προς την πολυαγαπημένη του πατρίδα, σημειώνοντας ότι χάρη στους αγώνες του «για τη Βασιλεύουσα της καρδιάς του, η μορφή του έχει χαραχθεί στη συνείδηση όλων των Κυπρίων ως άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αμμόχωστο».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε πως ο Αλέξης Γαλανός υπήρξε «ένας αγαπημένος φίλος, ένας σπουδαίος πολιτικός, ο οποίος διακρινόμενος από βαθιά αγάπη για τον τόπο του και κυρίως για την πόλη του, την Αμμόχωστο, συνέδεσε τη μακρά πολιτική του πορεία με την εμμονή του και τους αγώνες του για την επιστροφή της Βασιλεύουσας, όπως συνήθιζε να λέει, στους νόμιμους κατοίκους της».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.