Η ΚΕΑΑ ζητά από το Υπουργείο Γεωργίας στοιχεία και εναλλακτικές προτάσεις

Υπό το καθεστώς ”ομηρίας” μετά τους χειρισμούς που έγιναν με τα οικιακά απόβλητα, το κράτος ήλθε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον εργολάβο της μονάδας απορριμμάτων της Κόσιης για μεταφορά των σκουπιδιών από τον Κοτσιάτη, καθώς για κάθε μέρα που περνά θα επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία το πρόστιμο μέχρι και €30.000 ημερησίως.

Όπως πληροφορούμαστε, η συμφωνία περιλαμβάνει και το Συμβούλιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Λάρνακας-Αμμοχώστου, για μείωση των τιμών για τη μεταφορά αποβλήτων. Η κατ’ αρχήν συμφωνία στάλθηκε από την Τετάρτη στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, η οποία εξέτασε κατά πόσον είναι συμφέρουσα για το κράτος. Κατά τη συνεδρίασή της η ΚΕΑΑ αποφάσισε να αναβάλει την απόφασή της και ζήτησε από το Υπουργείο Γεωργίας περισσότερα στοιχεία και να εξετάσει και άλλους πιθανούς αναδόχους και να μην περιοριστεί στον εργολάβο της Κόσιης. Θα μπορούσε να εξεταστεί, αναφέρθηκε και το εργοστάσιο στη Λεμεσό.

Σημειώνεται ότι για να περάσει η απόφαση θα πρέπει να εξεταστεί από τη Νομική Υπηρεσία, καθώς υπάρχει περίπτωση να μετρήσει εις βάρος της Δημοκρατίας το γεγονός ότι προχώρησε σε νέα συμφωνία με τον εργολάβο της Κόσιης ενόσω εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις εις βάρος του. Πάντως φαίνεται ότι ο εργολάβος της Κόσιης αποδέχθηκε να μπει σε διαπραγμάτευση τελικά, χωρίς να συνδέονται οι δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον του, με τα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων και της συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για εκ νέου διαπραγμάτευση με τον εργολάβο της Κόσιης έθεσε στο τραπέζι προ ημερών, με δημόσια παρέμβασή του ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα από την εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διαχείρισης Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) στην Κόσιη και δήμαρχος Αραδίππου, Βαγγέλης Ευαγγελίδης, ανέφερε ότι έχει γίνει μια διαπραγμάτευση με στόχο ακριβώς να μειωθεί η τιμή για τις εισερχόμενες ποσότητες απορριμμάτων για τους δημότες Λάρνακας και Αμμοχώστου. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τις 18 Ιουλίου 2013 για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στο κλείσιμο του Κοτσιάτη στη Λευκωσία με πρόστιμο μέχρι και €30.000 ημερησίως από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

Ο Ανδρέας Χασαπόπουλος εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δήλωσε χθες ότι δυστυχώς παρά το γεγονός ότι υπήρχε απόφαση από το 2013 δεν προχώρησε η δημιουργία μονάδας ταφής αποβλήτων στη Λ/σία. Σήμερα, σημείωσε, ”προβάλλεται ως μοναδική επιλογή να αναθέσουμε στον εργολάβο της Κόσιης, ο οποίος δικάζεται για χρηματισμό και να τον παρακαλέσουμε να γίνει νέα σύμβαση μαζί του”, κατέληξε.

 

Τρέχουν να προλάβουν στο Πεντάκωμο

Σε ό,τι αφορά τον ΟΕΔΑ Λεμεσού η κοινοπραξία Miltiades Neophytou Loizos Iordanou Medcon d B Technologies B.V., που διαχειρίζεται το εργοστάσιο στο Πεντάκωμο προσπαθεί να προσαρμοστεί με τις προδιαγραφές που τέθηκαν στη σύμβαση με το κράτος ώστε να μπορέσει τελικά να γίνει η παραλαβή του έργου στις 23 Οκτωβρίου και να λειτουργήσει στις 28 Οκτωβρίου. Όπως πληροφορούμαστε, το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού έχει δώσει προδιαγραφές με τις οποίες αγοράζει το δευτερογενές καύσιμο από αλλού. Κύρια προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ειδικούς του εργοστασίου είναι να μειωθεί η θερμογόνος δύναμη που θα παράγεται από το δευτερογενές καύσιμο SRF/RDF στο 18% και η υγρασία στο 15%. Η “Χ” επικοινώνησε με τον κοινοτάρχη Πεντακώμου, Χαράλαμπο Χαραλάμπους, ο οποίος σημείωσε ότι εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα δεν μπορεί το δευτερογενές καύσιμο να στοιβαχτεί ούτε στους χώρους του ΧΥΤΥ, ούτε πουθενά καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα. Η λύση της προσωρινής φύλαξης του καυσίμου, κατέληξε, δεν γίνεται αποδεκτή από κανέναν κάτοικο της περιοχής.

Δημήτρης Στρατής