ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ καταδίκασαν το ψευδοκράτος

Ειρηνική αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους πραγματοποίησαν σήμερα, στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού (Οδόφραγμα Ορφέα), η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και η Παγκύπρια Συντονιστική Μαθητών (ΠΣΕΜ).
 
Οι φοιτητές και οι μαθητές, κρατώντας κυπριακές σημαίες και πανό τα οποία έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος», «Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι – Κοινός Αγώνας – Κοινή πατρίδα», «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της», «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί», «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια», «Ανεξαρτησία- Λευτεριά- Δημοκρατία«, και φωνάζοντας συνθήματα, πορεύτηκαν από την Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου προς το χώρο της εκδήλωσης.
 
Μέλη της ΠΟΦΕΝ φορούσαν μαύρες φανέλες που έγραφαν στο μπροστινό μέρος: «Κυπριακή Δημοκρατία, Ελεύθερη-Ενωμένη Πατρίδα» και στο πίσω μέρος: «Αντικατοχική Εκδήλωση ΠΟΦΕΝ 2017, Οδόφραγμα Αγίου Κασσιανού Λευκωσία» .

Ακολούθησε η ανάγνωση κοινού ψηφίσματος της ΠΟΦΕΝ και την ΠΣΕΜ, ενάντια στην παράνομη ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το οποίο παραδόθηκε σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.
 
Στο ψήφισμα τους, ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ καταδικάζουν την παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησε η Τουρκία, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983.
 
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο ψήφισμα ότι παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει την ενέργεια αυτή και καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την παράνομη οντότητα, αυτή η απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική κατάσταση συνεχίζεται, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία της Τουρκίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.
 
«Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση βασικών αρχών διεθνούς δικαίου. 43 χρόνια μετά από τα θλιβερά γεγονότα του 1974, το ξενοκίνητο πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και την εισβολή του Αττίλα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα ενός μεγάλου μέρους της πατρίδας μας συνεχίζεται παράλληλα με τον παράνομο εποικισμό των εδαφών μας. Το συρματόπλεγμα της ντροπής συνεχίζει να κρατά χωρισμένη την πατρίδα και το λαό μας. Το Status quo της κατοχής, καθώς και το γεγονός ότι το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη νεολαία μας, αλλά και για το σύνολο των Κυπρίων, που συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον», σημειώνεται.
 
Αναφέρεται, παράλληλα, ότι στόχος τους είναι η επανένωση και η απελευθέρωση της Κύπρου, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης και ασφάλειας, όπου όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι σε ένα κράτος δικαίου
 
Σημειώνεται, τέλος, ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποκαθιστά τους πληγέντες της εισβολής και να καθιστά τις επόμενες γενιές, ισότιμους πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.