Καταδικαστική επιστολή προς Τατάρ σχετικά με απόσυρση από το πρόγραμμα «Imagine»

Πρωτοβουλία Ν. Κιζίλγιουρεκ- Η Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του ΕΚ απέστειλε καταδικαστική επιστολή προς Τατάρ σχετικά με απόσυρση από το πρόγραμμα «Imagine»

NK09 1

Μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού απέστειλε επιστολή προς τον κ. Τατάρ σχετικά με την απόσυρση της Τουρκοκυπριακής πλευράς από το πρόγραμμα «Imagine». Αυτή κοινοποιήθηκε στην Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερείρα και τον  Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Κόλιν Στιούαρτ

Το θέμα έθεσε ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στην συνεδρία των συντονιστών της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού και η επιστολή έτυχε της υποστήριξης του συνόλου των πολιτικών ομάδων της Επιτροπής.

Στην Επιστολή της η Πρόεδρος κ. Verheyen εκφράζει τη λύπη της Επιτροπής για αυτή την κατάσταση και καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να ανακαλέσει την απόφαση της και να αποκαταστήσει την πολιτική υποστήριξη για τη συνέχιση του προγράμματος. Η Πρόεδρος «εκφράζει την πολιτική υποστήριξη» της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού και καταγράφει τρεις λόγους που ενθαρρύνει την συνέχιση του προγράμματος.

«Πρώτον, η εκπαιδευτική αλληλεπίδραση μεταξύ των νεότερων γενεών και των δασκάλων τους είναι απαραίτητη για την προώθηση της προσέγγισης και της ενσυναίσθησης μεταξύ των κοινοτήτων σε περιοχές συγκρούσεων. Η συνάφεια του προγράμματος μεγαλώνει δεδομένου ότι τα προβλήματα στην Κύπρο παραμένουν άλυτα ενώ δεν υπάρχει επί του παρόντος διαπραγματευτική διαδικασία.

Δεύτερον, τα κοινά, δικοινοτικά έργα στην Κύπρο έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα στην καθιέρωση ουσιαστικής επαφής και συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και γενικά θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά για την προετοιμασία του εδάφους για μια συνολική λύση του Κυπριακού και τη μελλοντική βιώσιμη εφαρμογή του.

Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει και χρηματοδοτεί συνεχώς προγράμματα που στοχεύουν στη συμφιλίωση και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο του προγράμματος «Imagine». Υπό αυτή την ιδιότητα, η ΕΕ ενδιαφέρεται βαθιά για την επιτυχία όλων των συμπληρωματικών προσπαθειών που συμβάλλουν στην ειρήνη.»

Καταλήγοντας στην επιστολή της η κ. Verheyen προτρέπει και πάλι την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να επαναρχίσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Imagine» το συντομότερο δυνατό.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή ΕΔΩ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy