Καταδικάζουν ΡΤΚ και Basin-Sen την απαγόρευση εισόδου του Κορκμαζχάν στην Τουρκία

Απαράδεκτη χαρακτήρισε το τουρκοκυπριακό κόμμα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία για τον ηγέτη του τουρκοκυπριακού Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν, με την πρόφαση της «δράσης ενάντια στην εθνική ασφάλεια».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το CTP, οι Τουρκοκύπριοι δεν ανέχονται τέτοιες πρακτικές οι οποίες «δεν είναι κατ’ ουδένα τρόπο συμβατές με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως σημειώνει, προσθέτοντας ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει συνηθίσει να κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους, ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, διχάζοντας σκόπιμα την κοινωνία και περιορίζοντας κάθε είδους ελευθερίες».

Τονίζει, άλλωστε, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου είναι απαράβατα για τον Τουρκοκυπριακό «λαό» και όλοι οφείλουν να σέβονται αυτές τις αρχές. Προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς να παραιτηθούν από τις ελευθερίες και τη δημοκρατία, το CTP εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν.

«Ο Ερσίν Τατάρ και η παράνομη κυβέρνηση, που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητας της κατάστασής του, δε συμπάσχουν με τον τουρκοκυπριακό λαό», αναφέρει στη συνέχεια η ανακοίνωση, ενώ ζητά να ονομαστούν τα πρόσωπα που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα απαγόρευσης της Τουρκίας.

Άλλωστε, σε δήλωση σχετικά με το ίδιο ζήτημα προχώρησε και ο Αλί Κισμίρ, ΓΓ της συντεχνίας Basin-Sen, λέγοντας ότι ο Κορκμαζχάν «υπέστη ψυχολογική πίεση και ανακρίθηκε από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας». Χαρακτήρισε, δε, ως προδοτική τη στάση της «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, καθώς και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της διακίνησης, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο του αγώνα αυτού εκφράζει τη συμπαράστασή του προς τον Κορκμαζχάν.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.