Καταδικάζουν τα λαϊκά στρώματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Του Γιάννη Κακαρή

Οι δύσκολες εποχές για τη διαβίωση των εργαζομένων, των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξελίσσονται σε κάτι το μόνιμο. Πριν ανακάμψουμε από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 -η οποία εκφράστηκε μέσω των τραπεζών στην Κύπρο το 2012- μας βρήκε η υγειονομική κρίση που έφερε τεράστιες επιπτώσεις στα συστήματα υγείας και την οικονομία και ακολούθως η ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία.

Η μια κρίση διαδέχεται την άλλη και δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος. Η κρίση γίνεται πλέον κάτι το μόνιμο και μετατρέπεται σε κανονικότητα.

Ο τουρισμός έχει μειωθεί λόγω του κορονοϊού και της μη καθόδου Ρώσων και Ουκρανών τουριστών (λόγω του πολέμου), οι οποίοι εκτιμάται ότι ήταν περίπου 800 χιλιάδες το χρόνο. Το εμπορικό έλλειμμα έχει αυξηθεί σημαντικά, αφού εισάγουμε πολύ περισσότερα αγαθά από ό,τι εξάγουμε.

Οι τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα, που έφεραν οι διεθνείς συνθήκες, έχουν τσακίσει τα λαϊκά στρώματα.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο 2022 αυξήθηκε κατά 1,39 μονάδες και έφτασε στις 113,63 μονάδες σε σύγκριση με 112,24 μονάδες τον Ιούνιο 2022. Ο πληθωρισμός τον Ιούλιο 2022 αυξήθηκε με ρυθμό 10,9%. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 8,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι τιμές στα καύσιμα εκτοξεύτηκαν, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος, με τον κόσμο να αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς που τσακίζουν κόκαλα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν επίσης να ανταποκριθούν στις αυξήσεις σε όλες σχεδόν τις πρώτες ύλες, τα καύσιμα, το ρεύμα και τα ενοίκια, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να έχουν αναστείλει τις εργασίες τους και άλλες να βρίσκονται στα πρόθυρα να βάλουν λουκέτο. Όπως οι ίδιοι επαγγελματίες αναφέρουν, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή, καθώς δεν στηρίζονται πάνω σε ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των επόμενων μηνών. Επισημαίνουν ακόμη ότι είναι απαραίτητο τα οποιαδήποτε μέτρα να μη λαμβάνονται σπασμωδικά και για επικοινωνιακούς λόγους.

Πρόσφατα η Κομισιόν προειδοποίησε αυτό που ήδη διαφαινόταν. Ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες για τα νοικοκυριά και την οικονομία, κυρίως στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, λόγω και της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια.

Πέραν από την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη άρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να εφαρμόσει δύο νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή.

Ο Ν. Αναστασιάδης προκλητικά ανέφερε στο Ανώτατο Δικαστήριο τους νόμους για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό. Επίσης, αρνούνται να συζητήσουν την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, παραπέμποντας τη συζήτηση για το 2023.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy