Απόφαση σταθμός για την Κυπριακή Δικαιοσύνη, αφού πρώτη φορά ένας πολίτης είναι υπόλογος και καταδικάζεται σε σχέση με υπόθεση που αφορά ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό στο διαδίκτυο το οποίο προωθεί τις φυλετικές διακρίσεις, το μίσος ή τη βία.

Οπως αναφέρει η ηλεκτρονική εφημερίδα CITY, πολίτης ενημέρωσε -στέλνοντας screenshots με τα επίμαχα σχόλια- την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (αφού τα σχόλια έγιναν κάτω από τη φωτογραφία ενός παιδιού), η κυρία Κουρσουμπά ενημέρωσε με επιστολή της τους Γενικό Εισαγγελέα και Αρχηγό της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάει στο δικαστήριο (ως ποινική υπόθεση, δηλαδή η πολιτεία εναντίον της κυρίας). Το δικαστήριο την κατηγόρησε για το γεγονός ότι «διένειμε και κατέστησε διαθέσιμο ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό στο διαδίκτυο, που προωθεί τις διακρίσεις, το μίσος ή τη βία», η ίδια παραδέχθηκε ενοχή, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί τελικά ποινή.

 

Η υπόθεση παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η ποινή επιβλήθηκε τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου.

H κ.Κουρσουμπά ανέφερε οτι είναι η : «Πρώτη φορά είναι κάποιος υπόλογος σε σχέση με σχόλια στο διαδίκτυο που είχαν ως στόχο ένα παιδί», αναφέρει χαρακτηριστικά η Επίτροπος, σημειώνοντας πως το διαδίκτυο έχει καταντήσει μια μάστιγα.

Καθηκόντως, λέει, είχε υποχρέωση να το διερευνήσει, ενώ μπορούσε να το κάνει και αυτεπάγγελτα, αφού «πρόκειται για απαράδεκτα ρατσιστικό λόγο και ρητορική μίσους. Πρόκειται, πάντως, για μια σημαντική απόφαση της κυπριακής Δικαιοσύνης», σημειώνει η κυρία Κουρσουμπά.

Σε παρόμοιο ύφος ήταν και η τοποθέτηση του Δικαστή, ο οποίος πριν ανακοινώσει την ποινή διαφώνησε με τον δικηγόρο της εν λόγω κυρίας που έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό. «Τα περιστατικά αυτά είναι συχνά αλλά δεν καταλήγουν στο δικαστήριο, αφού δεν καταχωρούνται καταγγελίες. Υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού στην Κύπρο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», είπε χαρακτηριστικά πριν ανακοινώσει τελικά την ποινή.

 

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ξεκινά περίπου δύο χρόνια πριν, όταν μια χρήστης του Facebook έκανε δύο σχόλια με ρατσιστικό-ξενοφοβικό περιεχόμενο κάτω από φωτογραφία παιδιού, την οποία είχε αναρτήσει ο πατέρας του.

Πολίτης που εντόπισε τα ρατσιστικά-ξενοφοβικά σχόλια, αντί να τα αναπαράγει ή να σχολιάσει, σκέφτηκε να κάνει κάτι πιο ουσιαστικό.

Έκανε, όπως μάθαμε, δύο screenshots με αυτά και έστειλε ένα mail στο Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (childcom@ccr.gov.cy), σκεπτόμενος προφανώς ότι θα πρέπει να επέμβει η δικαιοσύνη δίνοντας ενδεχομένως μια τιμωρία για παραδειγματισμό οποιουδήποτε διανέμει τέτοιου είδους απερίσκεπτες κουβέντες και πράξεις που προωθούν τις φυλετικές διακρίσεις, το μίσος ή τη βία. Πόσο μάλλον όταν τα σχόλια έχουν ως στόχο παιδιά -άμεσα ή έμμεσα.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κυρία Λήδα Κουρσουμπά, με επιστολή της ενημέρωσε για το παράπονο που έφτασε κοντά της τόσο τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και τον Αρχηγό της Αστυνομίας (η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον πατέρα του παιδιού αλλά και στον πολίτη που έκανε το παράπονο).

«Ενόψει του ότι, ενδεχομένως, να υπάρχουν παραβάσεις του περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου του 2011 [134(Ι)/2011], σας προωθώ την αναφορά για τις δικές σας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, ενέργειες. Ενόψει του ότι, το περιστατικό αφορά άμεσα παιδιά παρακαλώ όπως με ενημερώσετε σχετικά με τις ενέργειες που θα προωθήσετε στα πλαίσια χειρισμού της περίπτωσης», αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε η Επίτροπος, κυρία Κουρσουμπά.

 

Συνήθως μια ψυχαναλύτρια κοστίζει γύρω στα 80 ευρώ την ώρα … αυτή η ρατσίστρια πλήρωσε 800 ευρώ καταδίκη για να κάμει την ψυχαναλύτρια …!

Gepostet von KISA am Mittwoch, 9. Januar 2019

 

 

 

 

 

Μας έχεις Like στο Facebook ;