Καταγγελία από «Κοινότητες Εν Δράσει»: Άλλαζαν την μέχρι να “συναντήσει” τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Η ομάδα πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει» των 12 κοινοτήτων που επηρεάζονται από την απόφαση μετακίνησης του ασφαλτικού εργοστασίου από το Τσέρι στο Μιτσερό, εκφράζει την αγανάκτησή της για τη θετική γνωμοδότηση που έλαβε η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) της Prometheas Asphalt Ltd από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

«Η Ομάδα μας είναι σε θέση να γνωρίζει, ότι κατά τη διαδικασία αξιολόγησης γίνονταν συνεχώς προσθήκες επί προσθηκών στη μελέτη της Prometheas Asphalt Ltd, μέχρι να ταιριάξουν τα τεχνικά θέματα στο αφήγημα της πολιτικής απόφασης», αναφέρει η πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, αυτό καταδεικνύει ότι η απόφαση μετεγκατάστασης ασφαλτικού στην περιοχή «ήταν ειλημμένη και το ενδεχόμενο να δοθεί αρνητική γνωμοδότηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν υπήρχε».

Όπως αναφέρουν, μια από τις προσθήκες ήταν και η Μελέτη Συσσωρευτικών Οσμών της ΑΤΛΑΝΤΙΣ, η οποία κατέδειξε πως η περιοχή είναι γεμάτη με συνεχόμενες πηγές οσμών. Στη μελέτη αναφέρεται ότι «οι τιμές είναι αρκετά υψηλές και επομένως εκτιμάται ότι υπάρχει όχληση οσμής στις γύρω κοινότητες και οφείλονται στις γύρω κτηνοτροφικές μονάδες και τον τύπο όλων των οχληρών (από οσμές) εγκαταστάσεων της περιοχής».

Τα πιο πάνω συμφωνούν και με προηγούμενες μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος και καταδεικνύουν όχι μόνο το βεβαρημένο της περιοχής, αλλά αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και αποδεδειγμένα στην ποιότητα ζωής των αποδεκτών, αναφέρει η Πρωτοβουλία.

«Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας, δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Για την ντροπιαστική αυτή κατάσταση υπάρχουν υπεύθυνοι, οι οποίοι πρέπει άμεσα να λογοδοτήσουν κι όχι να συνεχίσουν να αποφασίζουν για πρόσθετες οχληρές δραστηριότητες αντί για άμβλυνση των προβλημάτων», προσθέτουν.

Η Πρωτοβουλία καταγγέλλει ότι ανάμεσα στις οχληρές αναπτύξεις που λειτουργούν στην περιοχή είναι και αρκετές που οι ΜΕΕΠ τους έλαβαν θετική γνωμοδότηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και «κατά τη λειτουργία τους δεν εφαρμόζουν τους όρους αδειοδότησής τους και δεν εποπτεύονται».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ακαδημαϊκή ομάδα ανέλυσε δεδομένα με ειδικές μετρήσεις στην υφιστάμενη μονάδα Τσερίου κατά τη λειτουργία της, που κατέδειξαν εκπομπές ρύπων μέχρι και 1.000 φορές πέραν των «ιδανικών εκπομπών/συνθηκών» τις οποίες χρησιμοποίησε ο μελετητής για τη μελέτη των οσμών. «Θα μιλάμε για άκρως επικίνδυνες καταστάσεις τόσο για όλους τους κατοίκους και περισσότερο για τα παιδιά», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Η Πρωτοβουλία απαιτεί ανάκληση της απόφασης μετακίνησης και δεν συζητά για εποπτεία και όρους λειτουργίας, ενώ επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της για δυναμικά μέτρα αντίδρασης.

«Έχουμε δικαίωμα να ζούμε σε ασφαλές και υγιές περιβάλλον χωρίς οχλήσεις, που αποτελούν τροχοπέδη στην απόλαυση των δικαιωμάτων μας για υγεία και καθαρό αέρα και κυρίως των δικαιωμάτων των παιδιών, που είναι πιο ευάλωτα», καταλήγουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy