Καταγγελία Γερμανίας στην Κομισιόν για χαλούμι χωρίς ΠΟΠ

Προθεσμία δέκα ημερών έδωσε η Κομισιόν στην κυβέρνηση να απαντήσει στην καταγγελία που υπέβαλε η Γερμανία για παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης σε σχέση με την κυκλοφορία τυριού στην αγορά της με την ονομασία χαλούμι, χωρίς να αναφέρεται στη σήμανση του ότι πρόκειται για ΠΟΠ.

Όπως δήλωσαν στον ΑΣΤΡΑ ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας και ο γγ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας, την πληροφορία έδωσε ο υπουργός γεωργίας κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που έγινε στην παρουσία των υπουργών γεωργίας και εμπορίου με τα εμπλεκόμενα μέρη στην παρασκευή χαλουμιού.


Συγκεκριμένα στις 5 Ιουλίου οι γερμανικές αρχές γνωστοποίησαν στο δίκτυο για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων, τον εντοπισμό τυριού στην αγορά με τη ονομασία χαλούμι χωρίς να αναφέρεται στη σήμανσή του το λογότυπο ΠΟΠ, μετά την καταχώριση της ονομασίας από την 1η Οκτωβρίου 2021, καταγγέλλοντας στην ουσία και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Γερμανία κοινοποίησε μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής iRASFF στις 5 Ιουλίου, ότι προχώρησε στη δέσμευση ποσότητας προϊόντος που φέρει την ονομασία χαλούμι ενός από τα γνωστότερα τυροκομεία της Κύπρου.

 

Δεν βλέπουν φως στο τούνελ 


Η χθεσινοβραδινή σύσκεψη των αιγοπροβατοτρόφων αποφάσισε ότι δεν αποδέχεται καμία τροποποίηση στο ποσοστό γάλακτος για την παρασκευή χαλουμιού, όπως προβλέπεται στον φάκελο ΠΟΠ, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας. Τόνισε ότι απορρίπτεται η απειλή της κυβέρνησης να ζητήσει αλλαγή του φακέλου από την Κομισιόν για την ποσόστωση.

Αποκάλυψε ότι στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι ο υπουργός γεωργίας επανέφερε την πρόταση του για αλλαγή στο θέμα της ποσόστωσης γάλακτος στην παρασκευή του χαλουμιού, προκαλώντας τις αντιδράσεις των αιγοπροβατοτρόφων. Πρόσθεσε ότι μετά την εξέλιξη αυτή ο κύριος Καδής τους είπε «βρέστε τα μεταξύ σας» και τους ζήτησε να δώσουν μέχρι την Παρασκευή τις απαντήσεις τους. Με αυτή την τακτική, ανέφερε ο κύριος Λύτρας η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο γι αυτούς που είναι εναντίον της ποσόστωσης του χαλουμιού όπως αναφέρεται στον φάκελο ΠΟΠ.

Ο κύριος Λύτρας αποκάλυψε επίσης στον ΑΣΤΡΑ ότι η κυβέρνηση πρότεινε χθες να αυξηθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 30 εκατομμύρια τον πρώτο χρόνο και ακόμα 47 εκατομμύρια τον δεύτερο χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε, η κυβέρνηση, απείλησε ότι θα πάει στις Βρυξέλλες κα θα ζητήσει την αλλαγή του φακέλου για το χαλούμι. Πρόκειται, είπε, για συγκαλυμμένη επικίνδυνη σκέψη που έγινε για να επαναφερθεί η πρόταση που έγινε από την κυβέρνηση για να μην εφαρμόσει τις ποσοστώσεις που προβλέπει ο φάκελος που εγκρίθηκε από την Κομισιόν.
Εξήγησε ότι για να διπλασιαστεί η ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος χρειάζεται ο διπλασιασμός του πληθυσμού των αιγοπροβάτων πράγμα όμως που μπορεί να γίνει μόνο σε 4 χρόνια. Κάλεσε την κυβέρνηση αντί να παίζει με σοφιστείες να εφαρμόσει τον φάκελο και υπογράμμισε ότι κάθε καθυστέρηση είναι καταδικαστέα και εκθέτει την Κύπρο.


Ο κύριος Λύτρας κατήγγειλε επίσης ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας ενώ είδε όλους τους εμπλεκόμενους για το θέμα του χαλουμιού δεν κάλεσε για πρώτη φορά στην ιστορία του αγροτικού κινήματος τις αγροτικές οργανώσεις για να ζητήσει τις απόψεις τους. Αυτό, τόνισε, αποτελεί υπόσκαψη.

Υπόσκαψη του Αγροτικού κινήματος καταγγέλλει η ΕΚΑ

Για υπόσκαψη και εμπαιγμό του αγροτικού κινήματος, έκαμε λόγο ο γγ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για καταστρατήγηση των θεσμικών οργάνων του αγροτικού κινήματος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας τυροκόμων.


Ο κύριος Χάμπας επέκρινε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με σοφιστείες να αλλάξει τις ποσοστώσεις, για αυτό και ο ίδιος αποχώρησε όπως ανέφερε από τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε με τα εμπλεκόμενα μέρη στο υπουργείο γεωργίας.

Κάλεσε τη βουλή και την ευρωβουλή να κινητοποιηθούν και να παρέμβουν για να εφαρμοστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την Παρασκευή χαλουμιού.

Η ΕΚΑ, τόνισε ο κύριος Χάμπας, ζητά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους και να σταματήσει να καταπατά τη νομοθεσία.


Νέες κινητοποιήσεις από κτηνοτρόφους

Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι από την ερχόμενη βδομάδα τους ικανοποιήσουν οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την ποσόστωση στο χαλούμι.
Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ δυο κτηνοτρόφοι τόνισαν ότι δεν αντέχουν άλλο καθώς τα ζώα τους πεθαίνουν λόγω αδυναμίας τους να ανταποκριθούν οικονομικά και να αγοράζουν ζωοτροφές. Τόνισαν ότι η επιδότηση από την κυβέρνηση κράτησε μόνο για να αγοραστούν τροφές μόνο για 25 μέρες.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι δεν ζητούν ελεημοσύνη και ότι δεν είναι ζητιάνοι, αλλά ζητούν να εφαρμοστεί ο κανονισμός για την Παρασκευή του χαλουμιού με βάση τον φάκελο ΠΟΠ που ενέκρινε η Κομισιόν.


Την ίδια στιγμή εξέφρασαν ανησυχία ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης θα χαθεί ο πλούτος που αποδίδει η πώληση του χαλουμιού.

Όσον αφορά την καταγγελία της Γερμανίας εναντίον της Κύπρου για παραβίαση της πώλησης του χαλουμιού με την επισήμανση ΠΟΠ, διερωτήθηκαν τι θα γίνει αν γίνουν παρόμοιες καταγγελίες και από άλλες χώρες. Θα πληγεί, τόνισαν και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.