Καταγγελία στη «Χ»: Δεν τηρεί τα μέτρα η  Ιερά Μονή της Παναγίας Παντάνασσας

Κάθε Τετάρτη και Κυριακή ανοίγει τις πόρτες της στους πολίτες για την τέλεση λειτουργίας

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Παντάνασσας στο χωριό Κοτσιάτη, φαίνεται ότι παραβιάζει το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, καθώς κάθε Τετάρτη και Κυριακή, ανοίγει τις πόρτες της στους πολίτες για την τέλεση λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία που έγινε επώνυμα στη «Χαραυγή», η οποία θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της για ευνόητους λόγους, τόνισε ότι κάθε Τετάρτη η εν λόγω Μονή προβαίνει σε λειτουργία κατά τις ώρες 18:00 μέχρι 20:00, όπως για παράδειγμα την προηγούμενη Τετάρτη (13/01) που είχε περίπου 200 άτομα.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, η Μονή της Παναγίας Παντάνασσας, κάθε Κυριακή λειτουργεί κατά τις πρωινές ώρες, γύρω στις 05:00 – 05:30 και πάλι με την παρουσία δεκάδων πιστών.

«Στις 6 του Γενάρη, των Φώτων, μετά από προτροπή συγγενικού μου προσώπου, αναφέρει η καταγγέλλουσα στη «Χαραυγή», αποφάσισα να εκκλησιαστώ στη Μονή Παντάνασσας στον Κοτσιάτη. Αν και πήγα αρκετά νωρίς το πρωί, είδα κάτι που μου προκάλεσε αγανάκτηση. Η εκκλησία ασφυκτικά γεμάτη, ο περισσότερος κόσμος χωρίς μάσκες και η θέρμανση που άναβε έκανε πολύ αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Βγήκα έξω στην αυλή, γιατί φοβήθηκα να μείνω μέσα. Κανένα μέτρο δεν τηρούνταν από τα πρωτόκολλα, που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας».

Πρόσθεσε ότι, την ίδια μέρα κατά τη διάρκεια του αγιασμού που έγινε έξω στην αυλή, πάνω από 400 άτομα στοιβάζονταν χωρίς τις απαιτούμενες αποστάσεις για να πάρουν αγιασμό, τονίζοντας παράλληλα πως ο πάτερ θυμώνει όταν ο κόσμος φορεί μάσκες.

«Άκουσα μάλιστα από κάποιους δίπλα μου να λένε πως ένας ψάλτης εκεί, (ανέφεραν το όνομά του) ήταν θετικός στον κορονοϊό. Όταν τα έλεγα όλα αυτά στον συγγενή μου, χαμογέλασε προσπαθώντας να με πείσει ότι στην εκκλησία δεν κολλά κανένας. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη απειθαρχία σε αυτό το χώρο. Νιώθω πως καταπατούν κάθε νόμο της κυβέρνησης, κάθε κανόνα των πρωτοκόλλων και κάνουν ό,τι θέλουν και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία όλων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας (08/01), η θεία λειτουργία στους ιερούς χώρους και ναούς θρησκευτικής λατρείας τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους χώρους μόνο για ατομική προσευχή, νοουμένου ότι θα διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το διάταγμα τέθηκε σε εφαρμογή στις 10 του τρέχοντος μήνα και έχει ισχύ μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.