Καταγγελία: «Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό στο λιμανάκι Αγίας Νάπας»


Καταγγελία για εκτοπισμό ακτοπλοϊκών σκαφών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παράκτιας κρουαζιέρας, ένεκα παράνομου ελλιμενισμού σκάφους μεγάλου μεγέθους στο λιμανάκι Αγίας Νάπας, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ενώπιον του Τμήματος Αλιείας.

Η αρχική γραπτή καταγγελία έγινε από τον Μάιο του 2021 και αφορά σε παράνομο ελλιμενισμό σκάφους μήκους 32,5 μέτρων, το οποίο, λόγω μεγέθους και όγκου, έχει στην ουσία εκτοπίσει τα μικρότερα σκάφη, καθιστώντας αδύνατη τη στάθμευσή τους στα σημεία για τα οποία κατέχουν άδειες ελλιμενισμού οι ιδιοκτήτες.

Όπως πληροφορούμαστε, οι παραπονούμενοι έκτοτε έχουν προβεί σε σειρά γραπτών καταγγελιών μέσω δικηγόρων προς το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, εγείροντας ζητήματα που άπτονται και της ασφάλειας των επηρεαζόμενων σκαφών, μεταξύ άλλων.

Το Τμήμα Αλιείας παραδέχθηκε την παρανομία με απαντητική επιστολή ημερομηνίας 10 Αυγούστου 2021, ομολογώντας ότι το συγκεκριμένο σκάφος εισήλθε παράνομα στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Νάπας από τις 24 Μαΐου 2021.

Η απάντηση του Τμήματος Αλιείας ήταν ότι επιβλήθηκαν εξώδικα πρόστιμα 170 ευρώ στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, κάτι που ωστόσο ουδόλως ικανοποιεί τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες. Όπως πληροφορούμαστε, τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν νέες γραπτές καταγγελίες προς το Τμήμα Αλιείας ενόψει και της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν, καθώς το Τμήμα Αλιείας φέρεται να πρότεινε απλώς τη μετακόμιση των μικρότερων πλοιαρίων σε άλλα σημεία πρόσδεσης, κάτι που αφήνει εξοργισμένους τους παραπονούμενους.

Τα διαβήματα αυτά έχουν κοινοποιηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, στον Γενικό Ελεγκτή και στην Επίτροπο Διοικήσεως με σαφή προειδοποίηση ότι εάν δεν εφαρμοστεί η νομιμότητα, θα ακολουθήσουν και νομικά μέτρα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.