Καταγγελίες Α.Δαμιανού για ΤΑ: Βουλευτές του ΔΗΣΥ γυρίζουν τα χωριά σε διατεταγμένη αποστολή

Με εντολές, υπάρχει διατεταγμένη αποστολή και βουλευτές του ΔΗΣΥ γυρίζουν τα χωριά και προσπαθούν να αποτρέψουν κοινότητες να ενταχθούν στις συνενώσεις με δήμους, γιατί μετρούν «κουκιά» και εκλέκτορες για τις προεδρικές εκλογές, κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο κ. Δαμιανού έκανε λόγο για σκανδαλώδη συμπεριφορά της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που με ενέργειες συγκεκριμένων, εξασφαλίστηκαν αποφάσεις κοινοτικών συμβουλίων για να αφαιρεθούν από συμπλεγματοποιήσεις, λέγοντας ότι αυτό έγινε στην περίπτωση της Δρομολαξιάς και της Δερύνειας.

Ο κ. Δαμιανού μίλησε επίσης για θέατρο του παραλόγου, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ έβαζε πλάτες για να περάσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την ώρα που πρωταγωνιστές του παρασκηνίου οργίαζαν, σε μια προσπάθεια να δυσκολέψουν την κατάσταση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επισήμανε δε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είτε αγνοεί την πραγματικότητα, είτε τη γνωρίζει και συμπορεύεται με την επικοινωνιακή διαχείριση του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τόνισε επίσης ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εσωτερικών πρέπει να τα βρουν με την ηγεσία του ΔΗΣΥ και μετά να προσπαθούν να κάνουν μαθήματα στο ΑΚΕΛ.

Δεν γίνεται, πρόσθεσε, Αναστασιάδης και Νουρής να κάνουν μαθήματα για συναίνεση, την ώρα που την κατάσταση δυναμιτίζει ο ΔΗΣΥ και ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Επεσήμανε μάλιστα ότι κάποιοι κινούνται παρασκηνιακά για να ανατρέψουν αυτά που βρίσκονται στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για να μην υποστούν οι ίδιοι πολιτικό κόστος.

Επιπλέον, ο Άριστος Δαμιανού είπε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες η Επιτροπή Εσωτερικών έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για ψήφιση της μεταρρύθμισης.

Σημείωσε ωστόσο ότι στις 6 Δεκεμβρίου που ήταν η τελευταία συνεδρία της επιτροπής, βουλευτές του ΔΗΣΥ δήλωσαν ότι δεν είναι έτοιμοι και χρειάζονται χρόνο.

Ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι είναι σημαντική η κατάθεση τροπολογιών γιατί είναι το τελευταίο στάδιο πριν να σταλούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια για ψήφιση, λέγοντας ότι ένα κόμμα που δεν καταθέτει τροπολογίες, καθυστερεί τη διαδικασία.

Επίσης ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να μετρά τους δήμους μόνο με τη μεζούρα της οικονομικής βιωσιμότητας από τη στιγμή που υπάρχει το κοινωνικό και πολιτικό στοιχείο.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα είναι να περάσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι κοινωνική αναγκαιότητα, ενώ σημείωσε ότι χθες το ΑΚΕΛ κατέθεσε επικαιροποιημένες τροπολογίες.

Το ηχητικό με τις δηλώσεις του κ. Δαμιανού:

«Δεν δεχθήκαμε οποιαδήποτε πίεση», λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων

Απορρίπτει ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων τις αναφορές του Άριστου Δαμιανού ότι υπάρχει διατεταγμένη αποστολή και βουλευτές του ΔΗΣΥ που γυρίζουν τα χωριά και προσπαθούν να αποτρέψουν κοινότητες να ενταχθούν στις συνενώσεις με δήμους.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο Ανδρέας Κιτρομιλίδης είπε ότι δεν δέχθηκαν οποιαδήποτε πίεση. Σημείωσε ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις από κοινότητες σχετικά με τις συνενώσεις με δήμους.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων με τις συμπλεγματοποιήσεις θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους κατοίκους των δήμων.

Σημείωσε δε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε πως θα είναι αυξημένη η κρατική χορηγία κυρίως προς τις ορεινές περιοχές.

Σε νέα του παρέμβαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, τόνισε ότι θα ήταν σχήμα οξύμωρο ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων να καταγγείλει τα μέλη του που αντιδρούν και πρωτοστατούν με βουλευτές του ΔΗΣΥ στην ανατροπή των σχεδιασμό για τις συμπλεγματοποιήσεις.

Όπως είπε, έπαρχοι παραλιακών πόλεων είτε στελέχη του ΔΗΣΥ ή άλλων κομμάτων ή παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης υποθάλπουν αυτές τις φυγόκεντρες τάσεις.

Βύρας: Η πλειοψηφία των δήμων δεν προέβαλαν ποτέ τον εαυτό τους ή το «βασίλειό» τους για να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση

Την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή ή καθυστέρηση ή συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι εκτός από τις συγχωνεύσεις δήμων, υπάρχει γενική συμφωνία σε βασικές πρόνοιες των νομοσχεδίων.

Σημείωσε ότι ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις για τον αριθμό των δήμων αλλά και για το ποιος δήμος θα συνενωθεί με ποιον.

Σχολιάζοντας την δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη περί κομματικών βασιλείων, ο κ. Βύρας είπε ότι η πλειοψηφία των δήμων δεν προέβαλαν ποτέ τον εαυτό τους ή το «βασίλειό» τους για να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων υπέδειξε ότι πρέπει να ψηφιστεί άμεσα η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκσης, ενώ σημείωσε ότι αρκετοί δήμοι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.