EastMed: Δάνεια από τη Λαϊκή – Ιδρυτές με αμφιλεγόμενο ιστορικό σε εταιρείες του Βγενόπουλου

Καταγγελίες για «ανίερη τριάδα» πίσω από τον αγωγό αερίου EastMed

Global Witness: Βόμβα άνθρακα, πηγή εντάσεων, εξάρτηση από πρόσωπα με αμφιλεγόμενο ιστορικό

Νέες σοβαρές καταγγελίες για τον προτεινόμενο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed φέρνει στην επιφάνεια η διεθνής οργάνωση Global Witness, η οποία ασχολείται με θέματα φυσικών πόρων, συγκρούσεων, φτώχειας, διαφθοράς και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα με βάση την οποία οι ιδρυτές και διευθυντές της Energean πήραν δάνεια από τη Λαϊκή Τράπεζα και τα χρησιμοποίησαν για να στηρίξουν τις παρακμάζουσες επιχειρήσεις του τότε προέδρου της τράπεζας, Ανδρέα Βγενόπουλου. Αναφέρεται μάλιστα ότι η πιο πάνω υπόθεση, στην οποία συμμετείχαν και άλλα πρόσωπα, συνέβαλε στην κατάρρευση της Λαϊκής το 2013 και κατ’ επέκταση στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Ο Jonathan Gant, ανώτερος υπεύθυνος της Global Witness για τα θέματα φυσικού αερίου, δήλωσε ότι «ο αγωγός EastMed αντιπροσωπεύει μια ανίερη τριάδα: μία τεράστια βόμβα άνθρακα, μια σημαντική πηγή περιφερειακών εντάσεων, καθώς και εξάρτηση από μια εταιρεία της οποίας οι ιδρυτές έχουν ένα αμφιλεγόμενο ιστορικό».

Ανέφερε επίσης ότι «είναι ακατανόητο το γεγονός ότι η ΕΕ υποστηρίζει τον αγωγό EastMed, ο οποίος εξαρτάται και είναι προς όφελος μίας εταιρείας που διευθύνεται από άτομα εμπλεκόμενα σε αμφισβητήσιμα επενδυτικά προγράμματα», και υπενθύμισε ότι «λόγω της οικονομικής κρίσης χιλιάδες άνθρωποι στην Κύπρο έχασαν πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποταμιεύσεις και ήρθαν αντιμέτωποι με πολυετή λιτότητα προκειμένου να καλύψουν ένα κενό που προκλήθηκε από την οικονομική απερισκεψία μερικών ατόμων».

Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι «εάν η ΕΕ συνεχίσει να στηρίζει τον αγωγό EastMed, όχι μόνο θα θέσει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήριά της, αλλά θα καταστήσει επίσης φανερό ότι είναι πρόθυμη να ξοδέψει τα χρήματα των φορολογούμενων σε ένα έργο που εξαρτάται από μια εταιρεία με αμφιλεγόμενους ιδρυτές».

Σύμφωνα με την Global Witness, όταν λειτουργήσει πλήρως ο αγωγός EastMed, το αέριο που θα μεταφέρει κατά την περίοδο 2025 – 2050 εάν καεί θα εκπέμψει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο εκπέμπουν μαζί σ’ ένα χρόνο η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Αναφέρεται επίσης ότι ο αγωγός EastMed θα εκπέμψει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου σ’ ένα έτος από ό,τι το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα Bełchatów στην Πολωνία που είναι η χειρότερη πηγή ρύπανσης στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η διεθνής οργάνωση αμφισβητεί ότι το έργο είναι υλοποιήσιμο και οικονομικά βιώσιμο. Επισημαίνεται μάλιστα ότι προς το παρόν καμία άλλη εταιρεία δεν έχει δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιήσει τον αγωγό, αλλά η ΕΕ έχει επενδύσει 36 εκατ. ευρώ και αναζητά ιδιώτες υποστηρικτές για το έργο.

201020 EastMed Tensions Cover Skinny.original1

Ουδέν μεμπτό δηλώνουν οι διευθυντές της Energean

Οι ιδρυτές και διευθυντές της Energean, Ευστάθιος Τοπούζογλου και Ματθαίος Ρήγα, σχολιάζοντας τα ευρήματα της Global Witness φέρονται να ανέφεραν ότι κουβαλούν στους ώμους τους χρόνια εμπειρίας ως αξιόπιστοι επιχειρηματίες και ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό με τη λήψη δανείων για επενδύσεις στην επιχείρηση του πρώην προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέα Βγενόπουλου. Δήλωσαν επίσης ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την κατάρρευση της Λαϊκής ή την οικονομική κρίση της Κύπρου και ότι ο αγωγός EastMed δεν εξαρτιόταν από την εταιρεία.

Σύμφωνα με την Global Witness, μετά την πτώχευση της Λαϊκής οι διαχειριστές της τράπεζας επεσήμαναν πως τα δάνεια που έλαβαν οι Ρήγας και Τοπούζογλου ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνα».

Αναφέρεται επίσης ότι σε αντίθεση με την κυπριακή οικονομία, η εταιρεία Energean αναδείχθηκε ισχυρότερη από την κρίση της χώρας. Σημειώνεται ακόμη ότι δάνεια που έλαβαν οι Τοπούζογλου και Ρήγας επενδύθηκαν στην αυτοκρατορία του Ανδρέα Βγενόπουλου, καθώς και σε εταιρείες που θα συγχωνεύονταν με την Energean, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το μετοχικό τους κεφάλαιο.

 

Κωσνταντίνος Ζαχαρίου

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.