Καταγγελίες από το ΑΚΕΛ και πίεση για πλαφόν στα πετρελαιοειδή – ΔΗΣΥ: Όχι σε πλαφόν

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την ακρίβεια στα πετρελαιοειδή και την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα για προστασία της κοινωνίας και της οικονομίας.

Το ΑΚΕΛ διά του Γιώργου Κουκουμά κατήγγειλε χθες ότι «η κυβέρνηση προσκυνά μέρα νύχτα τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα» και ζήτησε επιτακτικά την άμεση ψήφιση από τη Βουλή της πρότασης του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για διεύρυνση της νομοθεσίας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για επιβολή πλαφόν στις περιπτώσεις στις οποίες αυτό επιβάλλεται για προστασία των καταναλωτών. Κάλεσε παράλληλα τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να εξαπολύσουν σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας και των καρτέλ.

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις του Υπουργείου Ενέργειας σε σχέση με την πρόταση του ΑΚΕΛ για τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν στα πετρελαιοειδή για προστασία των καταναλωτών, ο Γ. Κουκουμάς επεσήμανε ότι «το φράγμα των δύο ευρώ σπάζει, αλλά ο Συναγερμός επιμένει να παίρνει το μέρος των εταιρειών καυσίμων». Άσκησε επίσης έντονη κριτική για την άρνηση του Υπουργείου Ενέργειας να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία τα οποία αφορούν τη φόρμουλα με την οποία υπολογίζεται από τις κρατικές υπηρεσίες το ποσοστό κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση συγκαλύπτει την αισχροκέρδεια». Διερωτήθηκε επίσης «πού ξανακούστηκε να δίνει η αντιπολίτευση εργαλεία στην κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την ακρίβεια, αλλά η κυβέρνηση να τα αρνείται», ενώ επεσήμανε ότι «ο Συναγερμός ολοφύρεται μέσα στη Βουλή μήπως και περιοριστούν στο ελάχιστο τα υπερκέρδη των εταιρειών».

«Δεν πάει άλλο. Ούτε με την ακρίβεια, ούτε με την κυβέρνηση που προσκυνά μέρα νύχτα τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», υπέδειξε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουκουμάς, προσθέτοντας ότι «εδώ και τώρα πρέπει να ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που ενισχύει τη νομοθεσία για πλαφόν στα καύσιμα και ταυτόχρονα να εξαπολυθούν δραστικοί και σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των καρτέλ».

Εν τω μεταξύ, ο ΔΗΣΥ απέρριψε εκ νέου χθες το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, ενώ επιτέθηκε παράλληλα στο ΑΚΕΛ με το γνωστό αλαζονικό ύφος, το οποίο χαρακτηρίζει το κυβερνών κόμμα.

«Η κυβέρνηση έχει πάρει στοχευμένα μέτρα […] Δεν θα καταπολεμήσουμε την ακρίβεια ούτε με τα πλαφόν, ούτε με το λαϊκισμό, ούτε και με το λεφτόδεντρο που έχει φυτέψει το ΑΚΕΛ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ. Επιχείρησε μάλιστα να σπείρει φοβέρα κάνοντας λόγο για κινδύνους για την οικονομία.

 

Νέες αυξήσεις
Χθες επιβλήθηκαν νέες αυξήσεις στα πετρελαιοειδή, με την τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων να φτάσει στα 1,810 ευρώ το λίτρο (κατώτατη 1,755 ευρώ και ανώτατη 1,867 ευρώ) και του πετρελαίου κίνησης στα 1,947 ευρώ (κατώτατη 1,808 ευρώ και ανώτατη 1,999 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους τρεις μήνες οι τιμές αυξήθηκαν κατά 40 σεντ το λίτρο περίπου, παρά τις μειώσεις στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.