Καταγγελίες Φαίδωνα για Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο – Απ’ ευθείας αναθέσεις έργων σε συγγενείς του

Αναστολή των εργασιών ανέγερσης του μνημείου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

 

Σοβαρές καταγγελίες του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος κατά του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου, τον οποίο κατηγορεί για νεποτισμό με αφορμή το διάταγμα της Εκκλησίας για αναστολή των εργασιών ανέγερσης του μνημείου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, το οποίο ανεγείρεται σε τμήμα το Δημοσίου Κήπου.

Ο δήμαρχος Πάφου καταγγέλλει συγκεκριμένα ότι όταν επεσήμανε στον προκαθήμενο της Εκκλησίας το θέμα σχετικά με συγγενείς του Αρχιεπισκόπου οι οποίοι αναλαμβάνουν δουλειές της Εκκλησίας, υπήρχε, όπως υποστηρίζει, εκδικητική αντίδραση από τον Αρχιεπίσκοπο.

Σε δήλωσή του χθες ο κ. Φαίδωνος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι παρατηρούνται «φαινόμενα νεποτισμού στην Εκκλησία της Κύπρου. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου οφείλει να απομακρύνει τους συγγενείς του από δουλειές της Εκκλησίας και να αποφεύγει να τους αναθέτει απευθείας δουλειές επί πληρωμή. Εγείρεται πολύ σοβαρό θέμα χρηστής διοίκησης. Πρόσφατα είχα το θάρρος να το επισημάνω τόσο στον ίδιο όσο και στον αδελφό του και η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Σήμερα επιδόθηκε στο Δήμο διάταγμα του Δικαστηρίου για διακοπή των εργασιών εκτέλεσης κατασκευής του Μνημείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το οποίο μετά από ρητή προφορική συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου ανεγείρεται σε δημόσιο χώρο και σε πολύ μικρό τμήμα του Δημοσίου Κήπου που είναι ιδιοκτησία της Μητρόπολης Πάφου, εμβαδού 80 τ.μ. επί συνόλου 14.000 τ.μ. που είναι το εμβαδόν του Δημοσίου Κήπου. Είναι απίστευτα προκλητική η συμπεριφορά αυτών που έδωσαν τις οδηγίες εκ μέρους της Εκκλησίας για να ακυρωθεί ένα έργο που συμπυκνώνει το συμβολισμό των αγώνων του Ελληνισμού και της Εκκλησίας για τη δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Κράτους. Τέτοιες συμπεριφορές δεν νομίζω να διαπνέονται από χριστιανικό πνεύμα».

Κύκλοι της Μητρόπολης Πάφου σχολιάζοντας τη δήλωση του δημάρχου Πάφου ανέφεραν ότι τους λυπεί το ύφος και οι χαρακτηρισμοί του. Απέρριψαν ταυτόχρονα τις καταγγελίες περί νεποτισμού, ενώ σημείωσαν ότι ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε συγκατάθεση της μητρόπολης για εργασίες στον Δημόσιο Κήπο, ακόμη και προφορική. Οι σχέσεις του  Αρχιεπισκόπου με τον δήμαρχο Πάφου διαταράχθηκαν τον περασμένο χρόνο και εντάθηκαν τους προηγούμενους 6 μήνες με αφορμή τις αναπλάσεις στο Αναβαργός και την Κάτω Πάφο στην περιοχή της Θεοσκέπαστης. Οι εκκλησιαστικές επιτροπές των δύο ναών αντιτάχθηκαν στα σχέδια των αναπλάσεων που αφορούσαν και τον περίβολο των εκκλησιών και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τον δήμαρχο Πάφου να υπάρξει συναίνεση, δεν υπήρξε κατάληξη. Ο κ. Φαίδωνος είχε ζητήσει μάλιστα την παρέμβαση του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου τότε, επικαλούμενος το δημόσιο συμφέρον, όμως δεν υπήρξε ανταπόκρισης.

Κώστας Νάνος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy