Καταγγελίες Γαβριήλ για χαλούμι ΠΟΠ: Δεν εφαρμόστηκε σε όλες τις υπεραγορές

Σοβαρές καταγγελίες από τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής και βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιαννάκη Γαβριήλ για το χαλούμι ΠΟΠ. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ κατήγγειλε ότι σε δυο μεγάλες υπεραγορές της επαρχίας Αμμοχώστου που επισκέφθηκε χθες το απόγευμα, δεν εφαρμόστηκε το χαλούμι ΠΟΠ. Σημείωσε ότι στα ράφια υπήρχαν χαλούμια με ημερομηνίες πριν από 15 μέρες, εκτός από ένα χαλούμι στο οποίο υπήρχε, όπως είπε, κολλημένο αυτοκόλλητο ότι είναι ΠΟΠ. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος φαίνεται να ζει σε άλλο πλανήτη, από τη στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς κάνουν λόγο πώς όλα κυλάνε ομαλά.

Ο κ. Γαβριήλ προκάλεσε τους αρμοδίους να κάνουν ελέγχους στις υπεραγορές σε όλη την Κύπρο, να δουν τις ημερομηνίες παρασκευής του χαλουμιού και τις ονομασίες που φέρουν.

Επίσης είπε ότι η Επιτροπή Γεωργίας θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα παρέμβει εκεί και όπου χρειάζεται. Σημείωσε ότι θα ζητήσουν εκ νέου από τον Υπουργό Γεωργίας να τους δοθεί η συμφωνία που έγινε μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στο ΚΕΒΕ. Ανέφερε δε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει μετατοπίσει την επίλυση του προβλήματος για το 2024, όταν θα είναι άλλη διακυβέρνηση.


Την ίδια ώρα ο κ. Γαβριήλ είπε ότι η πλειοψηφία αιγοπροβατοτρόφων και οι αγελαδοτρόφων αντιμετωπίζουν προβλήματα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη για το γεγονός ότι αγελαδοτρόφοι υποχρεώνονται να πωλούν τα ζώα τους γιατί δεν μπορούν να τα σιτίσουν.

Όλα κυλούν ομαλά λένε οι υπεραγορές

Όλα κυλούν ομαλά και δεν υπήρξαν καταγγελίες μέχρι στιγμής σε σχέση με την εφαρμογή του χαλουμιού ΠΟΠ ανέφερε ο ΓΓ του συνδέσμου υπεραγορών Αντρέας Χατζηαδάμου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι έγινε σωστά η προσαρμογή και η μετάβαση στη νέα διαδικασία σε ότι αφορά την εμπορία του χαλουμιού ΠΟΠ.
Την ίδια ώρα δήλωσε ικανοποιημένος γιατί δόθηκε αρκετός χρόνος για την άτυπη περίοδο χάριτος προκειμένου να εξαντληθούν τα αποθέματα χωρίς τη σήμανση ΠΟΠ. Επίσης είπε ότι υπάρχουν χαλούμι με την ονομασία λευκό τυρί.
Ο κ. Χατζηαδάμου ανέφερε ακόμα ότι η τιμή του χαλουμιού ΠΟΠ στην αγορά αυξήθηκε κατά 1,5-2 ευρώ ανά κιλό.

Υπ. Γεωργίας: Δεν έχουν διαπιστωθεί παραβιάσεις


Δεν έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής παραβιάσεις στη νομοθεσία αναφορικά με την εφαρμογή του χαλουμιού ΠΟΠ στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού όπου έγιναν έλεγχοι ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Αντρέας Γρηγορίου σημείωσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, λέγοντας ότι αν εντοπιστούν προϊόντα χωρίς τη σήμανση ΠΟΠ θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που είναι είτε η κατάσχεση είτε λήψη δικαστικών μέτρων.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η αύξηση των τιμών έχει σχέση με την αύξηση του κόστους. Όπως εξήγησε, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν αυξηθεί οι τιμές σε καύσιμα, πρώτες ύλες και ζωοτροφές λέγοντας ότι είναι αναμενόμενο πως κάποιες από αυτές τις αυξήσεις θα καταλήξουν στο τελικό προϊόν. Επίσης είπε ότι αναμένεται να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός χωρίς όμως όπως είπε να υπάρξει κερδοσκοπία από κάποιους.

Ακόμα σημείωσε ότι όλα τα μεγάλα τυροκομεία έχουν εγγραφεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για παραγωγή χαλουμιού ΠΟΠ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.