Καταγγελίες για απειλές τραπεζών και εταιρειών σε δανειολήπτες – Υπόμνημα ΚΕΔΙΠΕΣ στην Επ.Οικονομικών

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που δέχεται για τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων, ότι δεν συνεργάζονται για σύναψη βιώσιμων αναδιαρθρώσεων κι ότι απειλούν τους δανειολήπτες με εκποίηση των ενυπόθηκων ακινήτων τους δίχως να ακολουθούν τον Κώδικα συμπεριφοράς της ΚΤΚ , επισημαίνει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών με υπόμνημα που διαβίβασε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών.

Όπως ενημερώνει την επιτροπή, παρόλο που ο δανειολήπτης έχει τα ίδια δικαιώματα που είχε με την τράπεζα όταν το δάνειο του μεταφέρεται σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων, οι καταγγελίες που δέχεται, είναι ότι η πολιτική τους είναι:

  • Να μην προχωρούν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις ειδικά με 20ετή ορίζοντα αποπληρωμής.
  • Απαιτούν από τους δανειολήπτες να δανειστούν από άλλη τράπεζα για να εξοφλήσουν τα δάνεια τους το συντομότερο
  • Σε περιπτώσεις που υπάρχει νέο άτομο για να μπει ως πρωτοφειλέτης , βρίσκει χίλιες δυσκολίες για να μην προχωρήσει η αναδιάρθρωσης.
  • Εάν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το ποσό του δανείου, εκτός του ότι επιμένουν στην διαδικασία εκποίησης , εάν στον πλειστηριασμό το ακίνητο δεν πουληθεί, αντί να περιμένουν για έξι μήνες μέχρι να το μεταβιβάσουν σε εταιρεία και να επιστρέψουν τη διαφορά, βγαίνουν ξανά σε πλειστηριασμό σε 2 ή τρεις μήνες μέχρι και στο 50% της τιμής του ακινήτου και τη διαφορά πληρώνει ο νέος αγοραστής.

Υπόμνημα ΚΕΔΙΠΕΣ: Στα 1,1 δις οι διαγραφές δανείων

Στο 1,1 δις ανέρχονται οι διαγραφές δανείων στις οποίες προχώρησε, από τη μέρα έναρξης λειτουργίας της στις 01-09-2018 η ΚΕΔΙΠΕΣ, σύμφωνα με σημείωμα που επέδωσε σήμερα στην συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Η εταιρεία ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι μέχρι σήμερα προσέφερε λύσεις σε δάνεια με συνολικό υπόλοιπο 2,8 δις. Από αυτά αναδιαρθρώθηκαν δάνεια ύψους 1,1ος δις, δάνεια ύψους σχεδόν ενός δις ρυθμίστηκαν μέσω της λύσης απόκτησης δανείου έναντι χρέους, ενώ δάνεια ύψους σχεδόν 500 εκατομμυρίων ευρώ ρυθμίστηκαν με εξόφληση με μετρητά.

Δάνεια ύψους 327 εκατομμυρίων ευρώ διευθετήθηκαν μέσω είσπραξης καθυστερήσεων.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ταμειακές εισροές από την έναρξη εργασιών της, αναφέρει, έφτασαν τα 1.2 δις, ενώ ποσό 570 εκατομμυρίων καταβλήθηκε στη Δημοκρατία έναντι κρατικής Βοήθειας.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.