Καταγγελίες για παραβίαση του διατάγματος σχετικά με το ασφαλτικό εργοστάσιο στο Γέρι

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Δήμος Ιδαλίου: «Στο Δάλι η Ώρα είναι Μηδέν»

Οι αναφορές σε στρατηγικό σχεδιασμό για την επίλυση του προβλήματος στο Δάλι, στην πράξη σημαίνουν την παραμονή των ασφαλτικών στο Δάλι, για τουλάχιστον 10-20 χρόνια, τονίζει ο Δήμος Ιδαλίου.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο δήμος αναφέρει ότι οι «αναφορές σε στρατηγικό σχεδιασμό για την επίλυση του προβλήματος στο Δάλι, στην πράξη σημαίνουν (και το έχει αποδείξει η ιστορία) το εξής: μια δεκαετία ή εικοσαετία στάθμισης περιβαλλοντικών, οικονομικών, πολιτικών και άλλων συμφερόντων για τον πολεοδομικό σχεδιασμό μιας χώρας στην οποία οι διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο με ιεράρχηση προτεραιοτήτων ακόμη και σε κομματικό επίπεδο (πόσο μάλλον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο)».

«Οι αναφορές σε στρατηγικό σχεδιασμό μάς βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Αναγνωρίζοντας όμως στην πράξη τι σημαίνει σε χρόνο και κόστος δεν μπορεί να αποτελεί το Δάλι αποτέλεσμα ενός τέτοιου σχεδιασμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Δάλι ως εφαλτήριο για τον τρόπο και τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί για να αρχίσει και να ολοκληρωθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός. Συγκεκριμένα, ο χώρος (εάν ποτέ βρεθεί) που θα φιλοξενήσει τα ασφαλτικά θα πρέπει βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας, να αφορά περιοχές στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος (βλ. Βιομηχανικές Ζώνες Α’, Λατομικές Ζώνες ή εφαπτόμενες σε Λατομικές Ζώνες)», σημειώνει.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι βάσει αυτών των περιορισμών οι περιοχές που δύνανται να φιλοξενήσουν τέτοιες αναπτύξεις είναι συγκεκριμένες και στηρίζονται στο υφιστάμενο πολεοδομικό πρότυπο.

Στο ενδιάμεσο, αναφέρει ο δήμος, «ενώ θα ψάχνουμε όλοι τον χώρο (πόσο μάλλον στο πλαίσιο ενός θεωρητικού πολεοδομικού σχεδιασμού) τα χρόνια θα περνούν και οι δημότες Ιδαλίου θα αναπνέουν τους επικίνδυνους ρύπους και τις επιβλαβείς οσμές μέσα στα σπίτια τους». «Ταυτόχρονα, δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι την επιλογή του χώρου με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό για την οριστική λύση θα την καθορίσουν μεταξύ άλλων, το Τμήμα Περιβάλλοντος και οι εμπειρογνώμονες του κράτους. Δηλαδή αυτοί που σήμερα οι απόψεις τους αμφισβητούνται από την πλειοψηφία των εμπλεκομένων», σημειώνει.

Συνεπώς, αναφέρει ο Δήμος Ιδαλίου, ο φαύλος κύκλος ενός στρατηγικού σχεδιασμού αφήνει όμηρους τους κατοίκους Ιδαλίου μέσα στα σπίτια τους.

«Χρησιμοποιήστε το Δάλι ως εφαλτήριο για την κωδικοποίηση των συγκυριών που δρουν συνδυαστικά και επιλύοντας το τραγικό δράμα που ζουν οι κάτοικοι Ιδαλίου, προχωρήστε στον στρατηγικό σχεδιασμό… Στο Δάλι η Ώρα είναι Μηδέν», καταλήγει.

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Οικολόγοι χαιρετίζοντας το διάταγμα αναστολής εργασιών για το ασφαλτικό στο Μιτσερό και καταγγέλλοντας ότι έχουν ενημερωθεί για παραβίαση του διατάγματος σχετικά με το ασφαλτικό εργοστάσιο στο Γέρι το οποίο λειτουργεί παράτυπα αγνοώντας το διάταγμα αναστολής της λειτουργίας του.

Γι’ αυτό καλούν τις αρμόδιες Αρχές να επέμβουν και να εφαρμόσουν άμεσα τη δικαστική απόφαση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.