Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αναθεωρημένων καταλόγων ιατρικών πράξεων για τους Ειδικούς Ιατρούς, Λευκωσία 23 Μαΐου 2019.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν διαφανεί πονοκέφαλο δημιουργούν στους αρμόδιους καταγγελίες κατά γιατρών του ΓεΣΥ για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, οι οποίες και εξετάζονται. Την πορεία του ΓεΣΥ καθώς και τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων εντός Συστήματος εξέτασε χθες η Επιτροπή Υγείας της Βουλής με τον αρμόδιο Υπουργό Κωνσταντίνο Ιωάννου να αναφέρει πως έχουν υπάρξει καταγγελίες εναντίον γιατρών για αντιδεοντολογικές συμπεριφορές τις οποίες έχει προωθήσει στον ΟΑΥ. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε σε καταγγελίες για γιατρούς ότι δεν εξυπηρετούν σωστά τον ασθενή ή ότι έχουν καθορίσει περιορισμένα ωράρια.

Ήδη ο ΟΑΥ έχει επικοινωνήσει με γιατρούς, η συμπεριφορά των οποίων δεν συνάδει με τους κανονισμούς του ΓεΣΥ. Επίσης, παράπονα λαμβάνει και ο Επίτροπος Εποπτείας, ο οποίος θα στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό για να εξετάζει παράπονα και αυτεπάγγελτα. Πέραν από τις καταγγελίες στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννου, προκύπτει ότι υπάρχουν και άλλες που αφορούν στο ότι προσωπικοί γιατροί ευνοούν παραπομπές σε συγκεκριμένους ειδικούς γιατρούς ή κλινικά εργαστήρια κ.λπ. Ακόμη, όπως είχε καταγγείλει προχθές και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ, Χάρης Αρμεύτης, παρατηρείται ιδιωτική άσκηση της ιατρικής από γιατρούς εντός ΓεΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τον συνωστισμό και το γεγονός ότι ασθενείς δεν εξυπηρετούνται, αυτό, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, θα το διορθώσει η αγορά από μόνη της, αφού αν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος από τον γιατρό του, μπορεί να τον αλλάξει μετά από έξι μήνες. Σε σχέση με τις παραπομπές σε συγκεκριμένους ειδικούς γιατρούς, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Άθως Τσινωντίδης, είπε πως είναι νωρίς ακόμη για να μπορέσει το Σύστημα να εντοπίσει κάτι τέτοιο. Ωστόσο εάν συνεχίσουν να γίνονται παραπομπές προς συγκεκριμένους γιατρούς, αυτό θα διαφανεί στην πορεία. Σε σχέση με το ότι δικαιούχοι καταγγέλλουν πως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ραντεβού στον προσωπικό τους γιατρό, ο κ. Τσινωντίδης είπε πως ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενο, διότι πολλοί δικαιούχοι ανέμεναν την έναρξη του ΓεΣΥ για να επισκεφθούν τον προσωπικό τους ιατρό και ως εκ τούτου παρατηρείται συνωστισμός.

O πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, είπε ότι σε βάθος χρόνου θα φαίνεται από το σύστημα εάν κάποιος συμπεριφέρεται εκτός των κανόνων, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, είπε πως υπάρχουν πληροφορίες για γιατρούς που από την πρώτη μέρα αναζητούν τρόπους εκμετάλλευσης συστήματος προς όφελός τους. Σήμερα εξάλλου αναμένεται η αναβάθμιση του λογισμικού συστήματος, ώστε να διευκολυνθεί το έργο φαρμακείων και κλινικών εργαστηρίων, ενώ θα καταβληθούν και οι πρώτες πληρωμές στους παρόχους που έχουν συμφωνήσει για καταβολή κάθε 15νθημερο των αποζημιώσεων από πλευράς ΟΑΥ.

Αυξάνονται τα κίνητρα των γιατρών δημοσίου

Ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, Αλέκος Σταμάτης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως θα αυξηθούν τα κίνητρα των προσωπικών ιατρών, αφού μέχρι τώρα έπαιρναν 10 ευρώ για κάθε δικαιούχο στον κατάλογό τους. Η αύξηση θα γίνει κλιμακωτά αναλόγως του αριθμού των εγγεγραμμένων. Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ ΟΚΥπΥ – συντεχνιών για τα κίνητρα των ειδικών γιατρών. Σε ό,τι αφορά τη φυγή γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, αυτή κρίνεται ως αναμενόμενη και ήδη έχουν προκηρυχθεί θέσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ελένη Κωνσταντίνου