Καταγγελίες για τράπεζες: Εκβιάζουν και πιέζουν για αναδιαρθρώσεις εκτός Εστία

«Πιέζουν για αναδιαρθρώσεις εκτός Εστία και εκβιάζουν δανειολήπτες με εκποιήσεις»

Νέες σοβαρές καταγγελίες για τις πρακτικές που ακολουθούν οι τράπεζες

 

Τράπεζες πιέζουν δανειολήπτες να αποδεχθούν αναδιαρθρώσεις εκτός του πλαισίου «Εστία» και απειλούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε εκποιήσεις, κατήγγειλε χθες ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ των δανειοληπτών, προκειμένου να διαπιστώσει τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των αιτήσεων για το σχέδιο Εστία παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κατά την έρευνα, προστίθεται, διαπιστώθηκε ότι «σε πολλές περιπτώσεις τραπεζικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με αναδιαρθρώσεις, τείνουν να αποθαρρύνουν δανειολήπτες από το να αιτηθούν για το Σχέδιο Εστία». Αναφέρεται μάλιστα ότι οι υπό αναφορά τραπεζικοί «πιέζουν (τους δανειολήπτες) να αποδεχτούν αναδιαρθρώσεις που οι ίδιοι προτείνουν, έχοντας φτάσει μέχρι και το έσχατο σημείο να τους απειλούν ότι αν δεν αποδεχτούν την αναδιάρθρωση που τους προτείνουν τώρα, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησής τους για το σχέδιο Εστία, δεν πρόκειται να τους προτείνουν κάτι άλλο με αποτέλεσμα να οδηγηθούν απευθείας σε πλειστηριασμό».

Έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες και ανακρίβειες

Όσον αφορά τους υπόλοιπους λόγους οι οποίοι φρενάρουν τις αιτήσεις για το «Εστία», ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης από τους δανειολήπτες προς τα πιστωτικά ιδρύματα, λόγω των κακών πρακτικών οι οποίες εφαρμόζονταν στο παρελθόν.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι κρατικές υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται στο «Εστία» «θα μπορούσαν να κάνουν πολύ πιο αποτελεσματική ενημέρωση του κόσμου για τις παραμέτρους του σχεδίου και τη συμπλήρωση των αιτήσεων».

Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για παραπληροφόρηση των δανειοληπτών σε σχέση με τους όρους του σχεδίου Εστία, προσθέτοντας ότι το προηγούμενο διάστημα διατυπώθηκαν πολλές ανακρίβειες, όπως για παράδειγμα οι χαρακτηρισμοί για «σχέδιο ληστεία» και ότι ο αιτητής πρέπει να καταβάλει ένα τεράστιο ποσό το οποίο κυμαίνεται από 1.000 – 5.000 ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι είναι «ανακρίβεια πως με την ένταξη στο σχέδιο ο δανειολήπτης αναγνωρίζει το οφειλόμενο ποσό ως νόμιμο ποσό χρέους», αφού σύμφωνα με τον Σύνδεσμο αυτό «δεν ισχύει».

«Το πλέον και πιο τραγικό που έχουμε ακούσει είναι ότι το σχέδιο Εστία, που σκοπό έχει την προστασία της κύριας κατοικίας, έχει ως απώτερο σκοπό να ξεγελάσει τους δανειολήπτες στο να χάσουν την κατοικία τους με το πρόσχημα ότι αν κάποιος δεν τηρεί τους όρους αποπληρωμής θα οδηγηθεί σε πλειστηριασμό», προσθέτει ο Σύνδεσμος.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν παραλάβει περίπου 1.350 αιτήσεις και έχουν εξετάσει σχεδόν το 30%. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαβιβαστεί καμία αίτηση στο Υπουργείο Εργασίας, ώστε να τύχει τελικής έγκρισης και να ενταχθεί στο σχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών ήταν ότι το σχέδιο θα καλύψει 15 χιλιάδες δανειολήπτες με πιστωτικές διευκολύνσεις συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα στοιχεία παραμένουν πολύ μακριά από τον πιο πάνω στόχο, παρά το γεγονός ότι δόθηκε παράταση για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι το τέλος του έτους, αντί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου που προνοούσε αρχικά το σχέδιο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.