Καταγγελίες για υποστελέχωση στα Νοσοκομεία – «Δεν αρκεί η φραστική αναγνώριση…»

Τα σοβαρά προβλήματα που αναφύονται με αφορμή τις άδειες ασθενείας ή άλλες άδειες νοσηλευτών και η υποστελέχωση σε νοσηλευτήρια και ειδικά στο θάλαμο νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου, συζητήθηκαν την Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, παρουσία της ΠΑΣΥΝΟ. Εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ αναφέρθηκε στις ενέργειες για στελέχωση και πρόσληψη προσωπικού.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, δήλωσε πως η Κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες από το 2016 λίγα έχει κάνει σε σχέση με την κραυγή απόγνωσης των νοσηλευτών, συμπληρώνοντας πως  η φραστική αναγνώριση της αξίας του έργου των νοσηλευτών δεν αρκεί. Πρόσθεσε πως χτες έλαβαν διαβεβαίωση από το Υπουργείο Υγείας ότι το Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι πλήρως στελεχωμένο, την ώρα που σήμερα στην Επιτροπή οι νοσηλευτές κατήγγειλαν υποστελέχωση.

Η κ. Νικολάου μίλησε εκτός από την υποστελέχωση στα διάφορα νοσηλευτήρια και για τον υπερπληθυσμό σε αυτά και χαρακτήρισε σημαντική την ανάγκη αναπλήρωσης των νοσηλευτών κατά τις μακροχρόνιες άδειες. «Ζητούμε όπως ο ΟΚΥπΥ άμεσα προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα πληρώνονται οι θέσεις όλων όσοι απουσιάζουν ώστε να μην υπερφορτώνονται οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι και κυρίως να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των συμπολιτών μας», είπε.

Η Σάββια Ορφανίδου, αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας δήλωσε ότι συζητήθηκε ο τρόπος αναπλήρωσης των νοσηλευτών κατά τις μακροχρόνιες άδειες ασθενείας και άδειας μητρότητας αλλά και κατά τη γονική άδεια και άδεια μητρότητας, με αυτεπάγγελτη εισήγηση του Μιχάλη Γιακουμή της ΔΗΠΑ.

Η κ. Ορφανίδου είπε πως ο ΟΚΥπΥ έχει ενημερώσει ότι υπήρξε μια συμφωνία με τους Βουλευτές από το 2019-20 για να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και μέχρι σήμερα από το 2019 έχουν προσληφθεί 382 νοσηλευτές στα δημόσια μας νοσηλευτήρια, 11 εκ των οποίων θα αναλάβουν σύντομα τα καθήκοντά τους.

Πρόσθεσε πως ο ΟΚΥπΥ τους έχει επίσης ενημερώσει ότι έχουν ως στόχο να προσλαμβάνουν 25% περισσότερους νοσηλευτές από τις ανάγκες που υπάρχουν για να καλύπτουν αυτές τις μακροχρόνιες άδειες ασθενείας, τις άδειες μητρότητας και πατρότητας και άλλες.

Η κ. Ορφανίδου πρόσθεσε πως στο πάγιο αίτημα των συντεχνιών για περαιτέρω στελέχωση, ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, έχει δηλώσει ότι ουδέποτε έχουν αρνηθεί ότι συζητούν για περαιτέρω στελέχωση και πρόσληψη των νοσηλευτών. «Συνεπώς εμείς εκφράζουμε την ικανοποίηση μας ότι ο ΟΚΥπΥ βλέπει αυτά τα εύλογα αιτήματα συντεχνιών και νοσηλευτών για να στελεχωθούν εκείνες οι υπηρεσίες που έχουν αυξημένες ανάγκες, τονίζοντας όμως ξεκάθαρα ότι πρέπει αυτό να γίνεται στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων, καθότι όπως όλοι γνωρίζουμε σε 5 χρόνια από το 2019 μέχρι το 2024 ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να είναι οικονομικά αυτόνομος και ανεξάρτητος», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι στην Επιτροπή έγιναν δέκτες καταγγελιών από την ΠΑΣΥΝΟ για την υποστελέχωση στη μονάδα νεογνών του Μακάρειου.

Είναι κρίμα, είπε, να μην υπάρχουν νοσηλευτές και να τίθενται σε κίνδυνο τα παιδιά μας.

Ανέφερε επίσης ότι από πλευράς Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης λέχθηκε στην συνεδρίαση ότι δεν υπάρχουν βασικά φάρμακα διαθέσιμα. Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε ότι κλήθηκε ο ΟΚΥπΥ να δώσει απαντήσεις επί αυτών των ζητημάτων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ και εισηγητής του θέματος Μιχάλης Γιακουμή εξέφρασε την ετοιμότητα να συζητήσουν και να στηρίξουν προτάσεις και εισηγήσεις, οι οποίες θα βελτιώνουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε προτάσεις, οι οποίες θα προστατεύουν το σύστημα από περιπτώσεις εκμετάλλευσης και θα εμποδίζουν την εργαλειοποίηση του, κυρίως από τους άμεσα εμπλεκόμενους», είπε και πρόσθεσε πως για το σκοπό έθεσε σήμερα ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα, όπως είναι η υποστελέχωση τμημάτων και θαλάμων που προκύπτει από τις μακροχρόνιες άδειες ασθενείας και μητρότητας.

Όπως είπε, η πρακτική που χρησιμοποιείτο από το Υπουργείο Υγείας και το  Υπουργείο Οικονομικών για τα  δημόσια Νοσηλευτήρια από το 1997,  ήταν η  εξασφάλιση θέσεων στον προϋπολογισμό τους κράτους για αντικατάσταση των μακροχρόνιων αδειών ασθενείας και μητρότητας. Αυτή την πρακτική, συνέχισε, ο ΟΚΥπΥ  σταμάτησε το 2019 να την εφαρμόζει και σε συνδυασμό με την εισδοχή νέων ηλικιακά νοσηλευτών, το πρόβλημα διογκώθηκε και δυστυχώς, όπως φαίνεται, συνεχίζει να διογκώνεται.

Είπε ότι η πρακτική που ακολουθείτο είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική επιλογή, που μπορεί να οδηγήσει στο σημαντικό περιορισμό του προβλήματος.

«Με τον τρόπο αυτό, θεωρούμε ότι θα είμαστε σε θέση  να προσφέρουμε στους ασθενείς, ποιοτικές υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται σε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος», ανέφερε.

«Για εμάς, η ανάγκη να μπορούν όλοι αυτοί οι Νοσηλευτές που εν καιρώ πανδημίας δούλευαν 24ωρα και διπλοβάρδιες για να κρατήσουν όρθιο ολόκληρο το Γενικό Σύστημα Υγείας, αξίζουν και δικαιούνται να μπορούν να ξεκουραστούν και να λάβουν τις άδειες τους και όχι να αναπληρώνουν τα κενά τα οποία δημιούργησαν κάποιοι τρίτοι», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.