Καταγγελίες για κρυφή εγκατάλειψη της δημιουργίας Εθνικού Πάρκου Ακάμα

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Να ξανασχεδιάσουμε τις πρακτικές μας

 

Τους τελευταίους μήνες η κυπριακή κοινωνία γίνεται μάρτυρας της μεθοδευμένης προσπάθειας της κυβέρνησης να υλοποιήσει τους καταστροφικούς σχεδιασμούς της για τον Ακάμα, με την οικολογική παρέμβαση «Φίλοι του Ακάμα» να εκδίδει σχετική ανακοίνωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μάλιστα, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση έλαβε εν κρυπτώ την απόφαση για εγκατάλειψη της δημιουργίας Εθνικού Πάρκου Ακάμα.

Όπως αναφέρει, «μετά από 35 χρόνια αγώνα για την προστασία της Χερσονήσου του Ακάμα, γινόμαστε τους τελευταίους μήνες μάρτυρες της μεθοδευμένης προσπάθειας της κυβέρνησης να υλοποιήσει τους καταστροφικούς σχεδιασμούς της για τον Ακάμα», προσθέτοντας ότι «οι μελέτες που ετοιμάζονται κατά παραγγελία των κυβερνητικών τμημάτων αναδεικνύουν, όχι μόνο την ανεπάρκεια των σχεδιασμών, αλλά και τις πονηρές μεθοδεύσεις».

Προσθέτει ότι φαίνεται πως «η κυβέρνηση εγκατέλειψε την ιδέα της δημιουργίας Εθνικού Πάρκου (όπως προβλεπόταν και στις δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αποστερώντας έτσι την Κύπρο από ένα Εθνικό Πάρκο διεθνών προδιαγραφών», ενώ διερωτάται «πώς λήφθηκε αυτή η απόφαση, από ποιους και γιατί και μάλιστα εν κρυπτώ;»

«Αυτή είναι η κυβερνητική αντίληψη για τη διαφάνεια; Η περί “Εθνικού Δασικού Πάρκου” ορολογία είναι πονηρά παραπλανητική. Παρά την παλλαϊκή καταδίκη της διαφθοράς, η εμμονή των κρατούντων για μεγιστοποίηση του πλουτισμού των ολίγων και ημετέρων δείχνει πως είναι δύσκολο να αλλάξει η κρατούσα νοοτροπία», σημειώνει.

Επίσης, ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «ευθύνη του κράτους είναι να διερευνήσει και να εξεύρει καινοτόμα εργαλεία και χειρισμούς για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών του Ακάμα, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη και ευημερία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος». Σημείωσε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να προστατέψουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα τον άνθρωπο.

Αποκατάσταση των οικοσυστημάτων

Στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, με σύνθημα «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση», επικεντρώνεται, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Frederick, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Επισημαίνει ότι η διασφάλιση της προστασίας των κυπριακών οικοσυστημάτων, που αναγνωρίζεται ως περιβαλλοντική προτεραιότητα, είναι ακριβώς ο κύριος στόχος του μακρόπνοου έργου LIFE «Πανδώτειρα» στο οποίο συμμετέχει η Μονάδα Διατήρησης της Φύσης (ΜΔΦ) του Πανεπιστημίου.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σηματοδοτείται από ουσιαστικές, άμεσες και ωφέλιμες αποφάσεις, ως αποτέλεσμα εργασίας πολλών ετών και από όλους τους φορείς, προσθέτοντας ότι το θέμα της φετινής αναφοράς είναι να ξανασχεδιάσουμε τις πρακτικές μας, όχι ως παρότρυνση, αλλά ως επιτακτική ανάγκη.

Η Επίτροπος προσθέτει ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη και ήδη Κανονισμοί και αποφάσεις τροχιοδρομούν τις ανάγκες συμμόρφωσης σε νέα δεδομένα.

Αναφέρει περαιτέρω ότι στο επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσει σωρεία ζητημάτων νέων νομοθεσιών, ενεργειακής απόδοσης, διαχείρισης ρύπων, μεταφορών κ.λπ.

«Να αφήσουμε ήσυχη τη Φύση και να μάθουμε να σεβόμαστε την προσφορά της μέσω των οικοσυστημάτων της», σημειώνει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy