Καταγγέλλει τον Πετρίδη στην Ευρ. Επιτροπή η Ελεγκτική Υπηρεσία – Οι «κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ετοιμάζει καταγγελία στην ΕΕ εναντίον του ΥΠΟΙΚ

Με καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, τα οποία διέπραξε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στην υπόθεση με τις συμβάσεις για τα αεροδρόμια, απαντά η Ελεγκτική Υπηρεσία στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης και της ηγεσίας της Νομικής Υπηρεσίας να κινήσουν διαδικασίες εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ως αντίποινα επειδή ενημέρωσε τη Βουλή. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία επαναλαμβάνει τα όσα εκσφενδόνισε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, προς τον Νίκο Αναστασιάδη στην υπόθεση με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου με το ιστορικό «Ντροπή», αναφέροντας ότι: Οι «κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους» στη βάση αστήρικτων καταγγελιών που αποτελούν «προπέτασμα καπνού και αποπροσανατολισμού».

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά που η Ελεγκτική Υπηρεσία αναγκάζεται να αποταθεί σε θεσμούς εκτός Κύπρου. Η πρώτη αφορούσε τα εμπόδια, τα οποία είχαν θέσει η κυβέρνηση και η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσία στον έλεγχο των φακέλων για τα «χρυσά» διαβατήρια, που ανάγκασε την Ελεγκτική Υπηρεσία να αποταθεί στον Διεθνή Οργανισμό των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI). Και σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας απειλούσαν να κινήσουν διαδικασίες εναντίον του Οδ. Μιχαηλίδη, αλλά μετά το χαστούκι το οποίο δέχθηκαν από τον INTOSAI, ο οποίος δικαίωσε πλήρως την Ελεγκτική Υπηρεσία, έκαναν πίσω. Η δεύτερη φορά αφορά την περίπτωση που η Ελεγκτική Υπηρεσία αποτάθηκε στην Κομισιόν για τη λανθασμένη χρήση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα, τα οποία πωλήθηκαν μέσω του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων, κατά παράβαση της σχετικής οδηγίας της ΕΕ, με αποτέλεσμα το κράτος να απολέσει εκατομμύρια ευρώ. Και σ’ αυτή την περίπτωση η Ελεγκτική Υπηρεσία δικαιώθηκε, αφού η Κομισιόν επιβεβαίωσε τη λανθασμένη χρήση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% και κίνησε μάλιστα διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της χώρας, τόσο για τα «χρυσά» διαβατήρια, όσο και το θέμα του ΦΠΑ 5%.

Η νέα καταγγελία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς την Κομισιόν αφορά την απευθείας σύναψη συμβάσεων από το Υπουργείο Οικονομικών, κατά παράβαση της σχετικής οδηγίας της ΕΕ, χωρίς να εξασφαλιστούν εκ των προτέρων οι αναγκαίες πιστώσεις από τη Βουλή, όπως προνοεί η νομοθεσία. Επισημαίνεται μάλιστα ότι για τα πιο πάνω φαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξασφάλισε τη συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα.

«Κόκκινο» πανί

Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συγκρούστηκε σχεδόν με όλους τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, όπως τους δύο πρώην Διοικητές της ΚΤ, τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, τον πρώην Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας κ.τ.λ. Αυτός όμως που αποτέλεσε διαχρονικά «κόκκινο» πανί για την κυβέρνηση είναι ο Γενικός Ελεγκτής, κυρίως λόγω των εκθέσεών του για τα «χρυσά» διαβατήρια και τις αναφορές στην εμπλοκή μελών της οικογένειας του Νίκου Αναστασιάδη. Από το 2015 η κυβέρνηση προσπάθησε πολλές φορές να κινήσει διαδικασία εναντίον του.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.