Καταγγέλλει Υπ. Υγείας για ανεπάρκεια διαχείρισης της πανδημίας ο Χ. Κληρίδης

«Ανήκουστη και πρωτόγνωρη η ιδέα εισαγωγής «πράσινου διαβατηρίου» για επίσκεψη σε εστιατόρια και καταστήματα»

Δεν μπορεί οι πολίτες να επιφορτίζονται την ανεπάρκεια της διαχείρισης Κορωνοιού από τον Υπουργό Υγείας τόνισε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εντοπίζοντας αντισυνταγματικές και παράνομες διατάξεις στις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ο Χρήστος Κληρίδης μιλώντας στον Άστρα 92,8 έψεξε το γεγονός ότι κάθε φορά που υπάρχει μια αύξηση εισδοχών στα νοσοκομεία κλείνει με οριζόντιο τρόπο η οικονομία. Ο λόγος όπως είπε, είναι διότι ενάμιση χρόνο μετά εκδήλωση πανδημίας, δεν διασφαλίστηκε επαρκής αριθμός κλινών και προσωπικού για να αντιμετωπίσει τον αυξημένο αριθμό ασθενών. Το κόστος του κλεισίματος της οικονομίας, τόνισε, είναι πολύ δυσανάλογο με το κόστος παροχής κι εξεύρεσης επένδυσης σε επιπλέον κλίνες.

Υπέδειξε ότι η απόφαση για είσοδο στους ιερούς ναούς μόνο πενήντα ατόμων με υποχρέωση εμβολιασμού είναι δυσανάλογο και παράνομο μέτρο καθώς εμμέσως υποχρεώνει τον πολίτη να εμβολιαστεί ως προϋπόθεση ενάσκησης των θρησκευτικών του δικαιωμάτων. Δεν μπορεί, τόνισε, να επιβάλλεται έμμεσα ο εμβολιασμός από τη στιγμή που άμεσα δεν είναι υποχρεωτικός.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου τόνισε ότι ο περιορισμός στην αποστολή μόλις ενός sms για διακίνηση, είναι δυσανάλογος με το επιδιωκόμενο μέτρο και θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής και του δικαιώματος της μετακίνησης.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι η απόλυτη απαγόρευση συναθροίσεων για προεκλογικούς λόγους είναι ένα πολύν περιοριστικό μέτρο που επίσης παραβιάζει τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων.

Ως προς τον δικηγορικό κόσμο επεσήμανε ότι ο περιορισμός που αφορά την παρουσία μόνο του 20% του προσωπικού στα γραφεία έρχεται σε αντίφαση με το μέρος του διατάγματος που κηρύσσει τα δικαστήρια και πρωτοκολλητεία ως ουσιώδεις υπηρεσίες οι οποίες ως εκ τούτου συνεχίζουν να λειτουργούν. Κατηγόρησε ευθέως τον Υπουργό Υγείας ότι αγνοεί παντελώς τον παγκύπριο δικηγορικό σύλλογο και επέκρινε τον κ. Ιωάννου ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να μπει σε διαβούλευση για να αποφευχθεί αυτό το οξύμωρο σχήμα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος τόνισε θα εξετάσει τα νέα διατάγματα, αύριο στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ερωτηθείς κατά πόσον ο Σύλλογος θα αποσταλεί κάποια επιστολή με αιτήματα προς την κυβέρνηση, ανέφερε ότι είναι χάσιμο χρόνου.

Παράλληλα εξέφρασε την έντονη διαφωνία του ως προς την εισαγωγή πράσινης κάρτας ή πράσινου διαβατηρίου για επίσκεψη σε εστιατόρια και άλλα καταστήματα κάτι το οποίο προειδοποίησε ότι θα φέρει έντονες αντιδράσεις.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.