Καταγγέλλουν πολιτικές παρεμβάσεις για μεταλλείο Μαθιάτη

Υπόνοιες ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον του κράτους οι ΜΚΟ

Σε σοβαρές καταγγελίες προβαίνουν με κοινή επιστολή τους η Ομάδα Προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού Πλούτου Μαθιάτη και η Ομάδα Επηρεαζομένων από την Επαναλειτουργία του Νότιου Μεταλλείου Μαθιάτη. Οι δύο ομάδες, με επιστολή τους προς τον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Χατζηπαναγιώτου, κάνουν αναφορά σε πολιτικές παρεμβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα η εταιρεία να υποβάλει νέα αίτηση με σκοπό την αδειοδότηση μέρους του έργου που είχε απορριφθεί στο παρελθόν.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Περιβαλλοντική Αρχή εξέτασε εκ νέου μια αίτηση που είχε απορριφθεί ενάμιση χρόνο νωρίτερα και εξέδωσε μάλιστα περιβαλλοντική έγκριση, αντίθετη με την προηγούμενη απόφασή της και τα όσα καταγράφονται στην αρχική της γνωμάτευση. Οι δύο ομάδες χαρακτηρίζουν αυτή τη μεταστροφή ως παράβαση των γενικών αρχών της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου και επιφυλάσσουν όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά εναντίον του κράτους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί επισήμανση ότι στη γνωμοδότηση που αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την απομάκρυνση των σωρών εξορυκτικών αποβλήτων στην περιοχή του παλαιού μεταλλείου Στρογγυλού στην κοινότητα Μαθιάτη, “λανθασμένα και παραπλανητικά”, όπως σημειώνεται, γίνεται αναφορά ότι “πρόκειται για ιδιοκτησία της εταιρείας Hellenic Copper Mines Ltd”.

Στην πραγματικότητα, υπογραμμίζουν οι δύο ομάδες, ότι το αρχαίο μεταλλείο Στρογγυλού αποτελεί κρατική χαλίτικη γη που καλύπτεται από δασική και δασώδη έκταση. Επιπρόσθετα το αρχαίο μεταλλείο Στρογγυλού περιλαμβάνεται στον Προκαταρκτικό Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στη Μεικτή Κατηγορία του Φυσικού και Πολιτιστικού Τοπίου. Όπως σημειώνεται στην επιστολή των επηρεαζομένων, παρ’ όλο ότι έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το Τμήμα Περιβάλλοντος να προβεί στην αναγκαία διόρθωση του θέματος της επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, εντούτοις το αίτημα “δεν έχει ληφθεί καν υπόψιν”, όπως φαίνεται στον τίτλο της νέας Γνωμοδότησης που εκδόθηκε στις 22 Απριλίου.

Επιπρόσθετα, οι επηρεαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι τομές που υπέβαλε η εταιρεία καταδεικνύουν την πρόθεσή της να προβεί σε νέες εκσκαφές και να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα χρυσοφόρων μεταλλευμάτων που βρίσκονται κάτω από τα μπάζα. Τονίζουν ότι τόσο το Τμήμα Αρχαιοτήτων, όσο και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Τμήμα Πολεοδομίας έχουν ζητήσει όπως προηγηθεί ακριβής αποτύπωση του φυσικού ανάγλυφου και των σωρών εξορυκτικών αποβλήτων, κάτι που δεν υιοθέτησε το Τμήμα Περιβάλλοντος, αλλά ούτε και παρείχε επαρκή αιτιολόγηση για την απόφαση που έλαβε υπό τη διακριτική του ευχέρεια. Αυτό συντελεί «παράβαση των διατάξεων» του νόμου για τις γενικές αρχές διοικητικού δικαίου, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο ομάδες πρωτοβουλίας.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy