«Καταγραφή» Γιαννάκη Ομήρου

Του Χρύση Πρέντζα


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΚυκλοφόρησε πρόσφατα και διάβασα το βιβλίο του πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Οµήρου, «Καταγραφή».

Ένα βιβλίο που περιγράφει την προσωπική πολιτική και κοµµατική χρονοµηχανή του συγγραφέα. Ένα βιβλίο που κρύβει γνώση, δράση, συναίσθηµα και µας ταξιδεύει σε γεγονότα και εµπειρίες που βιώσαµε και που πολλά από αυτά δεν παρουσιάστηκαν και δεν γράφτηκαν στη σωστή και πραγµατική τους διάσταση.

Ο Γιαννάκης Οµήρου, µε την ευθύτητα του λόγου και της γραφής, µας διδάσκει µάθηµα Ιστορίας. Μιας Ιστορίας που βιώσαµε αλλά δεν µυρίσαµε ποτέ το άρωµά της, ούτε τις δυσκολίες και τα πραγµατικά προβλήµατα, µέχρι που ο Γιαννάκης Οµήρου µέσα από τις σελίδες του βιβλίου του µας παρουσιάζει.

Ένα βιβλίο που καταγράφει βήµα-βήµα την Ιστορία του τόπου µας, µέσα από τη διαδροµή του συγγραφέα µε ένα πολύ δυνατό κείµενο χωρίς εγώ, χωρίς πατριωτικές κορώνες και υποκειµενικές φανφάρες. Ένα βιβλίο φόρο τιµής σε αυτούς που στάθηκαν επάξια στο µετερίζι των αγώνων του κυπριακού λαού για ελευθερία και δηµοκρατία, σ’ αυτούς που δεν λιποψύχησαν, δεν υποχώρησαν και δεν αποστασιοποιήθηκαν.

Μέσα από πληροφορίες που µας µεταφέρει, µας δίνει την πρόκληση / πρόσκληση να µπούµε αναγνωστικά σε γεγονότα και να έχουµε το δικαίωµα της κριτικής των έργων και των πράξεων όσων συµµετείχαν στη διαµόρφωση της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας.

Ο συγγραφέας µιλά τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς να διαστρεβλώνει την πραγµατικότητα για να γίνει αρεστή ή για να αυτοδιαφηµιστεί, και αυτή είναι µια στάση που ακολούθησε µε συνέπεια σε όλη την πολιτική του διαδροµή, ακόµα και όταν βρισκόταν στη µειοψηφία. Γιατί πιστεύω του είναι ότι στην πολιτική κανείς δεν πρέπει να είναι αρεστός, αλλά πρέπει να είναι χρήσιµος.

Όπως εξάλλου καταγράφει και ο ίδιος στο βιβλίο του, «δεν συνάντησε ο ίδιος την πολιτική αλλά η πολιτική τον συνάντησε» και τον συνάντησε στην κατάληψη της Νοµικής Σχολής από τους φοιτητές, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στο πραξικόπηµα της 15ης Ιουλίου, στον ελεύθερο ραδιοσταθµό της Πάφου, στη σύλληψή του από τους πραξικοπηµατίες, στην οργάνωση των Κύπριων φοιτητών για την επιστροφή του Μακαρίου και τη συστράτευση µε τον Βάσο Λυσσαρίδη.

Είναι πολιτικός µε ανθρωποκεντρικό προσανατολισµό και θεωρεί ότι η πολιτική έχει νόηµα µόνο όταν είναι ταγµένη στην υπηρεσία του πολίτη και µόνο. Είναι πολιτικός που διαθέτει πολιτική παραγωγής θέσεων, προτάσεων και ιδεών. Έχει ένα ισχυρό πολιτικό ένστικτο και αντιλαµβάνεται έγκαιρα τα µηνύµατα των καιρών.

Χωρίς ιδεοληψίες και δογµατισµούς, µε πολιτική οξυδέρκεια και γενναιότητα, µε ικανότητα να διαλέγεται και να συνενώνει, κατάφερε σε µια εποχή που κυριαρχούσαν οι πλειοψηφίες να γίνει ένας καθολικής αποδοχής Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και σε µια δύσκολη περίοδο για το εθνικό µας θέµα και την οικονοµία να βρει λύσεις για τα αδιέξοδα που δηµιουργήθηκαν.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερµά τον Γιαννάκη Οµήρου για την πολύχρονη συµπόρευση σε πολιτικό, κοµµατικό, ανθρώπινο και φιλικό επίπεδο, µε σεβασµό στις διαφορετικές πολλές φορές απόψεις και θέσεις που είχαµε. Ο Γιαννάκης Οµήρου συνεχίζει να ανοίγει δρόµους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.